Hout als materiaal wordt onderschat, stelt René Klaassen van SHR, test- en adviescentrum op het gebied van hout in de bouw. Gevolg: veel onjuiste detailleringen en verwerkingen. “We denken allemaal dat we ermee kunnen werken, maar het is hightech. Je zaagt niet zomaar wat.”
SHR is een test- en adviescentrum in Wageningen waar onderzoek wordt gedaan naar zo ongeveer alles wat met hout en de bouw te maken heeft (tot aan meubels toe). Van schimmels in paalfunderingen tot het gedrag van nieuwe tropische houtsoorten en van het meten op luchtdoorlatendheid van een gevelelement, tot het simpelweg praktisch testen van een nieuw kozijn op inbraakwerendheid.
Niet-maatvast hout
Kennis daarover wordt ook gedeeld. Zo staat er voor afwerk- en onderhoudsbedrijven, timmerfabrikanten en aannemers een nieuwe tweedaagse cursus op stapel over niet-maatvast hout. Ofwel: gelamineerde constructies en gevelbekleding. Ontwikkeld naar aanleiding van concrete vragen uit de praktijk. “Een onderhoudsbedrijf dat te vochtige gevelbekleding tegenkomt, wil graag weten wat daarvan de oorzaak is.”
Op basis van schadegevallen met hout die hij ziet, zegt Klaassen: “Wat fout kan gaan, gaat fout. Constructieve fouten, folies die verkeerd zijn aangebracht, afwerkingen, details, ventilatie achter geveldelen. Maar ook verfsystemen die niet altijd op elkaar aansluiten. Bedrijven hebben voor het onderhoud aan houten gevelbekleding technische handjes nodig en die zijn schaars. Terwijl je kennis nodigt hebt om de onderhoudsbehoefte goed in kaart te kunnen brengen en een goede offerte te kunnen maken.”
‘Stop met eigen kozijnen’
Volgens Klaassen leeft in de bouw het idee dat hout geen geheimen heeft. “Maar hout is hightech. Je zaagt niet zomaar iets.” Hij vindt het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat veel aannemers nog steeds hun eigen kozijnen maken. “Dat moeten ze helemaal niet meer doen. Verbindingen zijn allemaal open. Zeven jaar onderhoudsvrij, wordt dan gezegd. Terwijl er zo veel vooruitgang geboekt is in processen en kitten. Een kozijn kan vandaag de dag twaalf jaar onderhoudsvrij zijn.”
Nieuwe houtsoorten
Nieuwe kennis moet gebruikt worden, ook die over de toepassing van veel nieuwe houtsoorten die sinds de opkomst van het FSC-keurmerk op de markt zijn gekomen. Soorten hout waarvan nog niet duidelijk is hoe ze zich gedragen op de lange termijn. Hetzelfde geldt voor de gemodificeerde houtsoorten zoals Accoya en Plato. “Dat zijn soorten met vochtgehalten van zes procent en lager. Verfsystemen reageren daar anders op. Besef ook dat wanneer je er een spijker doorheen slaat, het hout niet meer krimpt en om de spijker heen zwelt, zoals meer vochtige soorten dat nog wel doen. Het is daardoor niet waterdicht, met risico op lekkages en waterophoping.”
Meer info over en aanmelden voor de cursus? Dat kan via www.shr.nl.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.