Schüco levert in Nederland nog enkel aluminium profielen in een zogeheten low carbon variant. Daarmee garandeert de Duitse leverancier van aluminium raam- en deursystemen een besparing van 37% CO2 ten opzichte van reguliere aluminium profielen. Deze emissiebeperking wordt bereikt door een duurzamer productieproces en het gebruik van gerecycled materiaal.
“Voortaan is de duurzamere variant van onze profielen de standaard”, zegt general manager Ed Kelder van Schüco Nederland. “Die keuze is heel bewust gemaakt. Duurzaam bouwen moet de norm worden. Als je voorop wilt lopen in duurzaamheid en circulariteit is dit een logische stap.”
Recycleerbaar materiaal
De lagere CO2-emissie wordt met name bereikt in de productiefase van de aluminium profielen. Ook kijkt Schüco naar een zo efficiënt mogelijk distributieproces waarbij via de kortste route de bestelde producten hun bestemming bereiken. Volgens Schüco leent aluminium zich uitstekend voor een transitie naar de circulaire economie omdat het materiaal bekend staat om haar recycleerbaarheid. Door low carb aluminium de standaard te maken, wordt duurzaam bouwen volgens het bedrijf vanzelfsprekender. “Niet alleen 100% herbruikbaarheid maar nu dus ook emissiebesparing. De low carbon variant vermindert de ecologische voetafdruk van projecten aanzienlijk en stimuleert het inzamelen en gebruik van gerecycled aluminium. Met een ultra-low carb variant is zelfs een CO2 besparing van 68% mogelijk in vergelijking met reguliere aluminium profielen.”
Ultra-low carb variant
De productie van de low carb en ultra-low carb profielen wordt extern gecertificeerd door DEKRA. Gevelbouwers die met deze duurzame profielen werken krijgen een officieel certificaat uitgereikt. Die kunnen ze desgewenst delen met hun opdrachtgevers.
Aandeel hergebruikt aluminium
Volgens Kelder wil Schüco het aandeel hergebruikt aluminium op de markt verhogen en de lokale levenscycli van het materiaal bevorderen. “Duurzaamheid moet een houding worden en niet zomaar een trend die je volgt omdat het nu even ‘in’ is.” Overigens werd in december vorig jaar bekend dat de CO2-uitstoot van de bouwsector sinds 1990 nog nauwelijks is afgenomen, dus er is wat dat betreft nog veel werk aan de winkel.
Met het programma Schüco Carbon Control helpt Schüco onder meer gevelfabrikanten met advies op maat hoe ze de CO2-footprint van de gevel tijdens alle bouwfasen actief kunnen terugdringen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.