#Bouwmaterialen

Milieuprestatie berekenen op Greenworks website

De milieuprestatie van een gebouwontwerp of gebouwconcept berekenen, kan vanaf nu op de website van Raab Karcher Greenworks. MRPI en Greenworks willen het de gebruiker zo makkelijk mogelijk maken om de voor een bouwvergunning verplichte milieuprestatieberekening (MPG) te maken.

Greenworks gaat aannemers, architecten, adviseurs en andere bouwprofessionals vertrouwd maken met het instrument door een praktische training aan te bieden. De MRPI MPG-freetool is te vinden op de Greenworks-website en natuurlijk ook nog steeds op de vernieuwde website van de stichting MilieuRelevante ProductInformatie. De freetool geeft informatie over de milieuprestatie van een gebouw op basis van milieugegevens van bouwgrondstoffen en –producten die zijn samengebracht in de Nationale MilieuDatabase (NMD).

Training

Greenworks is een samenwerking aangegaan met stichting MRPI en het Nederlands Verbond Toelevering Bouw met als doel het maken van een milieuprestatieberekening te faciliteren en te stimuleren. Het werken met de tool zal een integraal onderdeel worden van diverse trainingen in de Greenworks Academies in Amsterdam, Apeldoorn en Breda.

Milieueffecten

Sinds 1 januari 2013 is het verplicht om bij bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van woningen, woon- en kantoorgebouwen met een brutovloeroppervlak van 100 m2 of meer een berekening van de milieuprestatie bij te voegen. De berekening van de milieuprestatie die gevraagd wordt geeft inzicht in de milieueffecten van het gebouw op basis van de levenscyclus van het gebouw en de materialen die daarin zijn verwerkt. Wie inzicht heeft in de milieueffecten, kan bewustere ontwerp- en materiaalkeuzes maken. Zo is de milieuprestatie (MPG) samen met de energieprestatie (EPG) een positieve prikkel voor de bouw- en installatiesector om steeds duurzamer te presteren.

Tien eigenschappen

Greenworks is de pragmatische vertaling van de levenscyclusanalyse en geeft op basis van tien duurzame materiaal- en productie-eigenschappen inzage in de duurzame eigenschappen van bouwmaterialen en installaties, van winning van grondstoffen tot aan het einde van de levenscyclus van een bouwwerk.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!