Praktijkcase
#Bouwmaterialen

Gelijkwaardige samenwerking als succesfactor

De RuwBouw Groep neemt Bébouw Midreth flink wat werk uit handen bij de bouw van een zorgcomplex in Ouderkerk aan de Amstel. De leverancier verzorgt hier namelijk ook het grootste gedeelte van het cascowerk. “De succesfactor van dit project is de gelijkwaardige samenwerking”, zegt uitvoerder Marcel van Scheppingen.

Men neme een krappe binnenstedelijke bouwlocatie, waarbij tegen de belendingen aan wordt gebouwd. Voeg daar een basisschool op de aanvoerroute van de bouwmaterialen aan toe, die van de logistiek een ware puzzel maakt. Vervolgens heb je te maken met enkele pittige details voor wat de constructie betreft en zie daar, je hebt de ingrediënten voor een bij vlagen lastige klus wel bij elkaar.

Bébouw Midreth heeft er allemaal mee te maken op project Zonnehof in Ouderkerk aan de Amstel. Rondom de Theresiastraat wordt in opdracht van de Zonnehuisgroep (Bouwinvest) gewerkt aan de totstandkoming van een zorggebouw met 45 zorgkamers, plus 62 appartementen verdeeld over twee gebouwen. De RuwBouw Groep neemt de aannemer daarbij een flink deel van het werk uit handen.

Ontzorgen

“Als het om kalkzandsteen of vloeren gaat, dus puur de afzonderlijke producten, hebben wij vanuit eerdere projecten al een goede relatie met De RuwBouw Groep opgebouwd”, legt uitvoerder Marcel van Scheppingen uit. “Voor dit project zochten we echter een partij die ons kon ontzorgen. Zodat we naar de ruwbouw in elk geval zo min mogelijk omkijken zouden hebben. Ook die hebben we in De RuwBouw Groep gevonden. De leverancier is tevens bouwpartner: onder de naam ‘DRBG kalkzandsteencasco’ wordt ons de volledige werkvoorbereiding, levering en montage van het casco uit handen genomen. Zo’n negentig procent van het werk.”

Ruwbouw

Het zorggebouw wordt vanwege de complexere kapconstructie als eerste opgetrokken. Naast kalkzandsteen is plaatselijk gekozen voor een staalconstructie (stalen liggers ten behoeve van de vloermontage) en kanaalplaatvloeren; 918 m2 geïsoleerde Dycore kanaalplaatvloer voor de begane grond en 2476 m2 kanaalplaatvloer voor de drie verdiepingen. Daarmee worden de grotere overspanningen overbrugd. Eenmaal op hoogte bouwt Bébouw Midreth het gebouw vervolgens verder. Ondertussen wordt de ruwbouw van de twee omliggende woongebouwen gerealiseerd. Deze zijn qua constructieopbouw gelijk aan elkaar. De begane grond bestaat uit geïsoleerde Dycore kanaalplaatvloeren, 1258 m2 in totaal. De dragende wanden worden gevormd uit Calduran kalkzandsteen elementen. Op de drie verdiepingen wordt 4093 m2 Dycore breedplaatvloer met een schildikte van 60mm toegepast.

Deze breedplaatvloeren zijn deels voorzien van een geïntegreerde stalen randkist. Waarmee de kostbare en tijdrovende bekistingswerkzaamheden van de aannemer naar de fabriek zijn verplaatst. Bébouw Midreth kan op die manier meteen beginnen met het aanbrengen van leidingwerk en bijlegwapening en bespaart op bekistingskosten op hoogte. Vervolgens kan de aannemer direct de vloer afstorten. Waarna De RuwBouw Groep verder gaat met de montage van de wanden.

De RuwBouw Groep ontzorgt Bébouw Midreth doordat zij het afroepen van de te leveren materialen, de complete maatvoering vanaf de stramienen en het leveren en verwerken van alle benodigde kalkzandsteen (inclusief vooropperen) voor haar rekening neemt. Daarnaast het berekenen/leveren/aanbrengen van de betonlateien, het leveren van alle toebehoren als hulpmateriaal en de stelspecie voor de kimmen, en het leveren en verwerken van alle vloeren inclusief materialen. De verwerking van het kalkzandsteencasco, de montage van het staal en het aanbrengen van de vloeren wordt gedaan door vaste onderaannemers.

Selfsupporting team

Hoewel het voor Bébouw Midreth het tweede project is waarbij de keuze is gemaakt voor het DRBG kalkzandsteencasco, is het voor Van Scheppingen de eerste kennismaking. En hij is enthousiast. “Het is een volledig selfsupporting team. Ze regelen bijvoorbeeld zelf een kraan als dat nodig is en ontlasten mij daarin dus.”

Daarnaast prijst hij de proactieve houding in met name de voorbereiding. “Er is door De RuwBouw Groep zelf een planning aangedragen. Niet in tijd, maar in volgorde van bouwen. Een planning die uiteindelijk de onderliggende basis vormt voor de lean-planning.”

Samenwerking

Maar wat er volgens hem vooral uitspringt, is de organisatie van de projectcoördinatie. “Vanuit De RuwBouw Groep fungeert één projectcoördinator als vast aanspreekpunt voor Bébouw Midreth. Een groot pluspunt. In een relatief korte tijd hebben we zo op een gestroomlijnde manier met elkaar de ruwbouw opgetrokken. Het bewijs dat korte lijntjes het beste werken.”

En dat is weleens anders als je met meerdere partijen op een bouw werkt. “Er ontstaat dan snel het gevaar dat iedereen het op zijn eigen manier doet”, vervolgt Van Scheppingen. “Op deze bouw vormen we samen een team. Met elkaar moet je bouwen: die sfeer heerst hier constant. De succesfactor van dit project is de gelijkwaardige samenwerking met De RuwBouw Groep. Zeker voor herhaling vatbaar op toekomstige projecten.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De RuwBouw Groep

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!