#Bouwmaterialen

Dubbelglas opwaarderen naar triple glas

Een nieuw ontwikkelde methode maakt het mogelijk om bestaand dubbelglas te opwaarderen naar triple glas. Het upgrade-proces is een van de uitkomsten van de workshops over het hoogwaardige hergebruik van vensterglas, georganiseerd door innovatieplatform Booosting.

In de huidige bouwpraktijk wordt vrijwel al het afgedankte vensterglas tot verpakkingsmateriaal gedowncycled. Het materiaal is dan nog niet versleten en kan hoogwaardiger opnieuw worden ingezet. Hergebruik van isolatieglas blijkt op allerlei vlakken uitdagend. Op initiatief van Booosting wordt er nagedacht over betere, nieuwe producten. Het isolatieglas van de toekomst moet opnieuw te monteren zijn, zodat de componenten eenvoudig kunnen worden terugwonnen en opnieuw worden ingezet.

Triple glas

Recent organiseerde Booosting een aantal workshops om deze uitdaging aan te gaan. Eén van de innovatieve uitkomsten van de workshops is een methode om het bestaande dubbelglas op te waarderen naar triple glas. Eerst wordt het bestaand glas uit elkaar gehaald en gereinigd. Daarna wordt een specifieke folie toegevoegd en wordt het opgebouwd tot triple glas, met een theoretische U-waarde van 1,1.

Mobiel

Het is de bedoeling dat het gehele upgrade-proces mobiel kan plaatsvinden. Daarom zijn de initiatiefnemers van plan om twee vrachtwagens om te bouwen tot een werkplaats om het triple glas overal ter plekke te kunnen maken. Inmiddels is de eerste succesvolle praktijkproef uitgevoerd (zie video onderaan bericht).

Weerstand

Naar verwachting zal het niet eenvoudig zijn om de glasproducenten te overtuigen om bestaand glas te upgraden in plaats van glas te downcyclen en nieuw glas te blijven produceren. Maar als het lukt de komende jaren op deze innovatieve wijze miljoenen vierkante meters glas te verbeteren, zou het een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!