Veel bedrijven in de bouw en daarbuiten roepen dat ze duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Maar hoe maak je dit nou objectief aantoonbaar? Alwie Mulder, van het gelijknamige aannemersbedrijf stapte met deze vraag naar Zienergie in Zwolle, een onafhankelijk adviesbureau gericht op duurzaamheid en MVO.
In april van dit jaar voerde Zienergie een nulmeting uit bij Aannemersbedrijf Mulder uit Beckum. Naast conclusies en aanbevelingen zijn in het rapport de MVO-onderwerpen rond ‘people, planet, profit’ uitvoerig belicht en vertaald naar de situatie bij dit Bouw Garant-bedrijf. Aannemersbedrijf Mulder is goed bezig als het gaat om de integratie van MVO in zijn werkprocessen. Belangrijkste uitdaging ligt nu nog in het energieneutraal maken van het eigen wagenpark.
“Ik krijg energie van ondernemers als Aannemersbedrijf Mulder”, zegt MVO-adviseur Diederik van de Woestijne. “Ik kom wel vaker bij middelgrote familiebedrijven in plattelandsgemeenten die al goed bezig zijn. Zeker als het gaat om maatschappelijke thema’s, vergelijkbaar met goed noaberschap. Maar bij dit bouwbedrijf is maatschappelijk verantwoord ondernemen over de volle breedte duidelijk waarneembaar. Het lijkt in hun DNA te zitten. Erg waardevol vind ik de continuïteit die ze zelf inbouwen om ook op lange termijn resultaten te blijven boeken als het gaat om milieuwinst en energiebesparing.”
Bedrijfswagens
Van Woestijne wijst naar de zonnepanelen op het dak, de laadpaal bij de voordeur en de bedrijfsauto die volledig op ‘eigen energie’ rijdt. “Dit is de eerste elektrische auto bij Aannemersbedrijf Mulder, maar straks als een bedrijfsbus vervangen moet worden, komt daar ook een elektrische versie voor in de plaats.” Het huidige brandstofverbruik van de bedrijfsbussen omlaag brengen, is dan ook de belangrijkste aanbeveling voor Mulder. Het sluit aan bij het door henzelf gestelde doel om voor 2020 volledig energieneutraal te werken.
Energierekening
In plaats van een modegril, bleek ‘duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen’ een blijver. Voor Aannemersbedrijf Mulder in Beckum geen verrassing. “Na het besef binnen ons bedrijf dat we voor hetzelfde geld, of minder, duurzaam konden omgaan met materialen en middelen, hebben we er een sport van gemaakt. De één na de ander bedacht iets om energie te besparen of materialen in te zetten voor hergebruik”, vertelt Bas ter Avest, compagnon bij Aannemersbedrijf Mulder. “Ook op vrijdagmiddag in de kantine ging het er steeds vaker over.”
Inmiddels, ongeveer vijf jaar later, is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen volledig geïntegreerd binnen het bouwbedrijf. Zienergie heeft dit per onderwerp in kaart gebracht, zodat ze precies weten hoe ze ervoor staan en waar nog uitdagingen liggen. “Meten is weten”, zegt Alwie Mulder, “en met zo’n rapport in de hand is het eenvoudiger om nieuwe doelen te stellen. Bovendien zie je na verloop van tijd of je in de pas loopt, of dat je moet bijsturen. Na alle maatregelen die we inmiddels getroffen hebben, zie ik uit naar het jaaroverzicht van onze energiekosten.”
Bouwafval
Alwie Mulder wijst naar de fraaie, handgemaakte verzamelbakken in de kantine. Ze zijn gemaakt door eigen medewerkers van gerecycled materiaal. De bakken passen mooi bij elkaar, maar zijn toch verschillend waardoor snel duidelijk is welk soort ‘afval’ erin mag. “Al jaren scheiden we twaalf verschillende afvalstromen. Dit varieert van glas, papier en GFT tot plastic, hout en puin. Op locatie, waar we met bouwwerkzaamheden bezig zijn, staan meerdere bakken voor het verzamelen van verschillend afval.”
Zomaar een voorbeeld van een initiatief van een van de medewerkers, dat goed uitgewerkt is in de praktijk. Ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord werken is Aannemersbedrijf Mulder zeer actief. Van de Woestijne: “Ze ondersteunen opvallend veel vrijwilligersactiviteiten en verenigingen in de directe omgeving van Beckum. Soms in financiële zin als sponsor, soms in materiële zin door resthout te leveren aan zorgboerderijen, waar cliënten er vogelhuisjes en andere voorwerpen van maken. Maar vaak ook door het invullen van bestuursfuncties, het helpen bij evenementen of het bieden van ruimte voor activiteiten.”
Bedrijfspand als showroom
“We werken regelmatig samen met architect Maurice Beijk, een MVO-specialist die onder meer het zeer duurzame bedrijfsgebouw van Unipro in Haaksbergen ontwierp”, vertelt Bas ter Avest. “In 2013, vlak voor het 50-jarig jubileum van Aannemersbedrijf Mulder, hebben we onze eigen werkplaats en kantoorruimte verbouwd. Daarmee stond ook dit project volledig in het teken van MVO. Waar mogelijk hebben we materialen hergebruikt en besparende of energieopwekkende technieken toegepast. Ons vergrote en vernieuwde bedrijfspand fungeert nu ook als showroom voor klanten. We tonen hier slimme en duurzame bouwtechnieken die we combineren met domotica en veiligheid. Potentiële opdrachtgevers vragen ons steeds vaker naar onze ervaring met duurzaam bouwen. Dat we de klant kunnen laten zien wat we verkondigen, maakt ons verhaal veel sterker. En de cijfers in het rapport van Zienergie tonen aan dat we geen sprookjes vertellen.”
(Beeld: Ellen te Riele)
Dit artikel is in september 2014 in Aannemer verschenen. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.