Productcase
#Bouwpraktijk

Zwaluw FireProtect®: compleet aanbod aan passieve brandwerende oplossingen

Zwaluw FireProtect® is een complete, volledig gecertificeerde en goedgekeurde range aan passieve brandwerende producten toegepast in dilatatie- en aansluitvoegen, openingen en doorvoeringen tussen brandcompartimenten. Bedoeld voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Leverancier Bostik staat aannemers ook bij met projectadvies, kennis en training.

In de constructie van een gebouw vormen passieve brandwerende producten de primaire middelen waarmee de verspreiding van vlammen, hitte en rook beperkt blijven én de brandveiligheid enorm wordt vergroot. Door het juist toepassen van deze producten voldoet u aan de fundamentele en wettelijke eisen van compartimentering. Daarnaast vormen ze een bijdrage aan de structurele stabiliteit van een gebouw en bieden ze tijd om een gebouw veilig te verlaten of te ontruimen. Passieve brandwerendheid beperkt de uitbreiding van vlammen en rook en daarmee de doorslag en overslag van brand tussen compartimenten.

Inzetten op passieve brandwerendheid loont daarmee op vier punten:

• Het redt levens

• Beperkt materiële schade

• Minimaliseert zakelijke verliezen

• Beschermt het gebouw, waardoor het na de brand toegankelijk blijft

Compartimentering

Het creëren van brandcompartimenten in een gebouw is een essentieel onderdeel van de passieve brandveiligheid ervan. Het idee hierachter is om de uitbreiding van rook en vuur in geval van brand te beperken tot één compartiment. Op deze manier is de uitbreiding van een brand te vertragen. Zo kunnen aanwezige personen het gebouw veilig verlaten en hebben brandweerlieden de tijd om in actie te komen en het vuur te bestrijden.

Passieve brandveiligheid is steeds belangrijker, zowel in nieuwbouw als renovatie. Daarom heeft Bostik besloten zwaar in te zetten op productontwikkeling en certificering voor dit marktsegment met Zwaluw FireProtect®. De producten in dit concept zijn te onderscheiden in twee groepen: oplossingen voor lineaire voegen (EN 1366-4) en oplossingen voor doorvoeringen (EN 1366-3).

Lineaire voegen (EN 1366-4)

Een brandcompartiment bestaat uit brandwerende wanden en verdiepingsvloeren. Een compartiment wordt gecompleteerd door een deugdelijke en brandwerende afdichting van de voegen tussen deze wanden en verdiepingsvloeren. Ook de voegen tussen de constructie en (brand)deuren en (raam)kozijnen/vensters moeten brandwerend zijn. Om brandcompartimenten volledig te sluiten waar wanden, kozijnen en verdiepingsvloeren bij elkaar komen, gebruikt u producten en systemen getest volgens EN 1366-4. De meeste van deze producten en systemen zijn ontworpen om bewegingen van de bouwdelen op te kunnen vangen.

Bekijk de oplossingen voor lineaire voegen.

Doorvoeringen en sparingen (EN 1366-3)

Zoals eerder aangegeven, bestaat een brandcompartiment uit brandwerende wanden en verdiepingsvloeren. Deze wanden en vloeren hebben openingen waar leidingwerk en elektra is doorgevoerd. Een brandcompartiment is pas compleet als ook deze doorvoeren veilig en met de juiste materialen zijn afgedicht. Hiervoor worden producten en systemen gebruikt die zijn getest volgens EN 1366-3. Op deze manier zijn de compartimenten – ondanks de doorvoering van elektra en mechanische installaties – voldoende brandwerend.

Bekijk de oplossingen voor het afdichten van doorvoeren.

Ook goed om te weten: de brandweerstand – de tijd uitgedrukt in minuten waarin een brandend compartiment in staat is haar rol succesvol te vervullen – van de oplossingen is door gecertificeerde laboratoria (notified bodies) getest conform Nationale en Internationale normen. De resultaten van deze testen zijn samengevat in testrapporten en classificatierapporten.

De producten van Zwaluw FireProtect® zijn afzonderlijk toe te passen, maar er zijn ook combinaties van producten getest. Zo biedt Bostik een efficiënte oplossing voor iedere situatie.

Advies op locatie

Verder staat Bostik aannemers en andere belanghebbenden bij met advies, kennis en training. Of het nu om nieuwbouw- of renovatieprojecten gaat. Bij nieuwbouw is brandveiligheid een belangrijk onderdeel van het ontwerp dat aan de geldende wettelijke eisen moet voldoen. Bij renovaties zijn er niet van die duidelijke regels. Wel zijn er richtlijnen, maar dit blijkt voor opdrachtgevers moeilijk in te schatten. Welke toepassingen zijn nodig, wat is er mogelijk, hoe moet dit worden toegepast?

Bostik speelt in op bovenstaande vragen door gedegen technisch advies op locatie te geven.

Een voorbeeld hiervan is de renovatie van een ouderenzorgcomplex in Groesbeek, dat uit diverse gebouwen met ruim 70 appartementen per unit bestaat. Naast de ‘normale’ renovatiewerkzaamheden, moest ook de passieve brandveiligheid beter. Reden voor Ariëns Vastgoed om Nick Haring (Business Developer Zwaluw FireProtect® bij Bostik) in te schakelen. Haring: “Het bleek dat we de doorvoeringen in de meterkast van ieder appartement 60 minuten brandvertragend moesten beveiligen. Hetzelfde verhaal voor de technische ruimtes. Als zo’n project zich aandient, spreken we eerst af met de aannemer, projectleider en de verantwoordelijke werknemers op locatie. We geven dan technisch advies op maat, maken foto’s van de huidige situaties en geven advies over wat wel en wat niet te doen.”

Training en cursussen

Naast een mondeling advies op locatie, ontvangen aannemers ook een compacte omschrijving op papier. Hierin staan ook de verwerkingsinstructies. Haring: “Door alle betrokkenen zowel mondeling als schriftelijk te informeren, profiteren zij optimaal van de kennis en ervaring die wij in huis hebben. Daarnaast is het mogelijk om extra trainingen en cursussen te volgen, die specifiek zijn ontwikkeld voor de toepassing van onze producten.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bostik.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!