#Bouwpraktijk / Partnercontent

Zo zorg je voor een goede regenwaterafvoer bij het bouwen van grote objecten

Bij het bouwen van woontorens, grote utiliteitsgebouwen of industriële bedrijfspanden heb je doorgaans te maken met een groot dakoppervlak, dat veel regenwater opvangt. Daar komt nog eens bij dat de directe omgeving van dergelijke panden vaak bestaat uit verharding, waardoor er weinig mogelijkheden zijn om het regenwater snel de grond in te krijgen. Het aanleggen van een goed infiltratiesysteem is noodzakelijk om wateroverlast te vermijden. Hoe pak je dat aan? 

Opvangen en gebruiken 

Onderzoek bij dergelijke grote panden altijd eerst goed de mogelijkheden om regenwater op te vangen en te gebruiken. Door regenwater vlak onder het dak op te vangen in een tank, kun je het bijvoorbeeld gebruiken als spoelwater voor de toiletten. Daarmee bespaar je op watergebruik en voorkom je dat het water rond het pand voor overlast zorgt. Je slaat dus twee vliegen in één klap! Desondanks is het zinvol om rond het pand een goed infiltratiesysteem aan te leggen, zodat overtollig regenwater alsnog op vlotte wijze afgevoerd kan worden. Het is belangrijk om je eerst te verdiepen in de uitleg plaatsen van infiltratiesysteem alvorens je aan de werkzaamheden begint. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor infiltratiekratten. Dit zijn kunststof kratten die het water doorlaten en omwikkeld zijn met een soort doek, dat een filterende werking heeft. Hiermee voorkom je dat er grond in de kratten terecht komt, waardoor ze hun werking zouden verliezen. In plaats van kratten kun je ook kiezen voor zogenoemde grindkoffers of een constructie van Hydrorock, een uit steenwol vervaardigd blok, dat een zeer hoog absorberend vermogen heeft. 

Lijngoot 

Een relatief eenvoudige methode om af te rekenen met wateroverlast rond panden is een lijngoot voor in je tuin aan te leggen. Dat is een langwerpige afvoergoot die je bijvoorbeeld plaatst langs een gevel, een terras of een gazon. Ook hierbij kun je Hydrorock of Hydroblob® toepassen, waardoor koppeling aan het riool niet meer nodig is. Het ontkoppelen van afwateringssystemen wordt de laatste jaren door lokale overheden gestimuleerd, omdat overtollig hemelwater vaak de rioolstelsels overmatig belast. 

Aandachtspunten 

Bij het aanleggen van een infiltratiesysteem is het belangrijk om te weten met welk type grond je te maken hebt. Een zandgrond laat gemakkelijker water door dan een leemgrond en een kleigrond heeft een nog veel lager water-absorberend vermogen. Bedenk bovendien dat het gebruik van Hydrorock veel milieuvriendelijker is dan een systeem gebaseerd op traditionele infiltratiekratten.

Dit artikel is partnercontent van RWBNL.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!