#Bouwpraktijk

Blog: Zenuwachtig

Het jaar is alweer een tijdje onderweg als ik wegrijd bij Klaas. Hij heeft een bedrijf in de bouwnijverheid. Op dit moment kan ik als adviseur niet zoveel voor hem betekenen. Dat laatste komt niet vaak voor, maar Klaas heeft een groot probleem en is daarom behoorlijk zenuwachtig.

Het volgende is aan de hand. Een van zijn personeelsleden is op de bouwplaats van de steiger gevallen en ligt nu zwaargewond in het ziekenhuis, met een grote kans dat hij nooit meer aan het werk komt. Er is bij hem een dwarslaesie geconstateerd.

De Arbeidsinspectie heeft alles bekeken en komt met grote verwijten. De steiger voldeed namelijk niet aan de eisen. Klaas is een ondernemer, bij wie kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan, maar Klaas kan ook niet op elke plek tegelijk zijn.

Naast de zorgen om dit verschrikkelijke ongeluk, is Klaas extra zenuwachtig vanwege het feit dat hij een eenmanszaak heeft. Zoals u weet (en anders weet u het nu) is een ondernemer met een eenmanszaak hoofdelijk aansprakelijk voor zijn bedrijf. Hoe dit voorval zal aflopen is nog onzeker, maar op zijn slechtst is Klaas financieel volledig ‘ridder te voet’. Alles (ook privé) wat hij heeft opgebouwd, wordt onder zijn handen verkocht en dat vanwege een voorval waar Klaas, ondanks maximale aandacht voor veiligheid, nauwelijks iets aan kan doen. Maar zo zit de wereld wel in elkaar. Dit is maar één voorbeeld van de vele risico’s die een ondernemer loopt.

DUS STOP MET EEN EENMANSZAAK OF VOF!

Hoe vaak moet ik dit nog schrijven? Terwijl het land nog vol is met eenmanszaken en vennootschappen onder firma. Misschien betaalt u met een BV wel wat meer belasting dan wanneer u een eenmanszaak of vof heeft, maar u krijgt er des te meer nachtrust voor terug. Bij een technische berekening van een accountant voor de beste fiscale constructie, wordt bijna altijd het risicoaspect vergeten.

U heeft ook uw eigen woning tegen brandschade verzekerd, maar de kans op brand is minimaal. Hanteer dit uitgangspunt dan ook in uw bedrijf. Dus ga voor de reeds genoemde nachtrust en betaal eventueel maar iets meer belasting.

“Bij de keuze voor de fiscale constructie wordt altijd het risicoaspect vergeten”

Deze column is gepubliceerd in Aannemer 06-2022.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!