#Bouwpraktijk

Arbitrage | Wonen met hoogteverschil en geuroverlast

Een aannemer stuit bij twee door hem gebouwde appartementen op twee problemen: hoogteverschil in de woonkamer en geuroverlast. Een derde probleem betreft de opdrachtgever. Die weigert het restant van de aanneemsom te betalen.

Een aannemer realiseert twee appartementen voor zijn opdrachtgever. Beiden opgeleverd, maar niet geheel betaald. Twee keer 5 procent van de aanneemsom zit nog in depot. Want in appartement 353 is een hoogteverschil in de woonkamer en in appartement 362 heerst een eetluchtstank, afkomstig vanuit een andere woning. Eerst oplossen dan betalen, redeneert de opdrachtgever. De vakman gaat voor de pegels en maakt er een zaak van.

Afwijking vloer en plafond

De vloeren van appartement 353 zijn breedplaatvloeren met een dekvloer, door de klant voorzien van een PVC vloer. De plafonds zijn afgewerkt met spack. Over de breedte van de woonkamer is bij de schuifpui verschil in afstand tussen vloer en plafond. Alleen zichtbaar bij gesloten gordijnen.
De afwijking van de vloer ten opzichte van de linker bouwmuur – het nulpunt – bedraagt -2 mm tot
+4 mm. Vermoedelijk is de dekvloer bij het aanbrengen van de pvc afwerking niet voorzien van een egalinelaag om niveauverschillen te effenen. Hiervoor is de aannemer echter niet aansprakelijk.

De afwijking van het plafond ten opzichte van het nulpunt bedraagt tot maximaal -24 mm. Links 0 mm tot -8 mm; rechts -15 mm tot -24 mm. Door afwijkende diktes van het spackspuitwerk kan dat niet komen. De aan de gevel grenzende breedplaat is na het aanbrengen door zetting verplaatst, of bij het aanbrengen scheef zijn geplaatst. Een esthetisch gebrek dat de aannemer valt te verwijten.

Hoogteverschil oplossen

Het hoogteverschil oplossen door aanpassing van de vloer, zoals de opdrachtgever wenst, is niet aan de orde. Het aanbrengen van een extra stuclaag op het plafond acht de arbiter buiten proportie. Het hoogteverschil is alleen zichtbaar aan de naad tussen de gordijnen en de vloer en/of het plafond. Dus krijgt de klant 500 euro voor het zodanig aanpassen van de gordijnen dat het hoogteverschil niet opvalt. Omdat het appartement bij verkoop minder waard is, krijgt hij ook nog 1.000 euro. Na verrekening kan het depot van dit appartement vrijvallen.

‘Een naad tussen de gordijnen en de vloer verraadt een hoogteverschil’

Eetluchtstank

Appartement 362 kampt met geuroverlast. Een eetluchtstank die vooral wordt geroken rond de meterkast. De achterwand van de meterkast, die grenst aan een schacht, is niet volledig luchtdicht. Dat geldt ook voor die wand in een lager gelegen appartement, zodat geurtransport naar het appartement van de opdrachtgever plaatsvindt. Bovendien is deze schachtwand niet volledig rook- en brandwerend uitgevoerd. Dit alles was al bekend en de aannemer heeft al diverse maatregelen getroffen. Maar niet afdoende, zo blijkt.

Afhandeling geuroverlast

De aannemer wordt veroordeeld voor het alsnog oplossen van de geuroverlast. Het depot van dit appartement kan voor 60 procent worden vrijgegeven. De overige 40 procent volgt nadat het stankprobleem is opgelost. Of de door de aannemer genomen maatregelen goed genoeg zijn, wordt op zijn kosten gecontroleerd door een installatiedeskundige.

Kostenplaatje

De door de Raad van Arbitrage gemaakte kosten voor deze zaak bedragen 10.205,08 euro. De aannemer betaalt daar 60 procent van. De opdrachtgever niks, aangezien hij slechts voor 40 procent in het ongelijk is gesteld.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 81.695

Tekening: Tony Tati/Pennestreek

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!