Webinar over energiebesparende renovaties
Eisma Bouwmedia – uitgever van onder meer Aannemer en Aannemervak.nl – houdt op 6 december een gratis online seminar (oftewel webinar) over totaalrenovaties. Aanmelden kan vanaf nu.
Het grootschalig energiezuiniger maken van bestaande woningen is een groeimarkt. Miljoenen corporatiewoningen, vooral gebouwd in de jaren zestig tot en met tachtig van de vorige eeuw, verbruiken veel te veel energie. Vooruitstrevende aannemers, installateurs en vastgoedonderhoudbedrijven nemen het voortouw bij de renovaties. Dat het snel en slim zal moeten, daarover is iedereen het wel eens. De overheid promoot het, in het kader van de energiesprong die ons land moet maken: 20 procent minder energieverbruik in 2020. Tal van knappe koppen buigen zich over innovatieve ideeën. Ondertussen zijn het de MKB-bedrijven die her en der in het land de handen uit de mouwen steken en met vallen en opstaan leren hoe ze bestaande bouw van een F-label naar een hoger label kunnen krijgen.
Zolder erbij
Zoals Willems Vastgoedonderhoud, dat meerdere totaalrenovaties in uitvoering heeft (al spreekt het bedrijf liever over ‘groot onderhoud’, ook als het complete casco op zijn kop gaat), waaronder verreweg het bijzonderste project: de presidentenwijk in Hoek van Holland. Sander Willems is de drijvende kracht achter dat project. “Bij dit soort projecten is de planningsfase veel langer en intensiever”, legt Willems uit. “Innoveren doen we vooral met leveranciers. Onze houtskeletbouwer bijvoorbeeld, of de leverancier van de luchtverversingsapparatuur.”
De Kroeven
Hoe die samenwerking precies in zijn werk gaat, zowel in het voorbereidende traject, als in de uitvoering met verschillende bouwpartijen, daar wil Willems graag over vertellen. Net als Albert van Lohuizen van Brink Climate Systems. Zijn bedrijf, gespecialiseerd in installaties voor de passiefhuissector, was een van de co-makers bij het project De Kroeven in Roosendaal. “We werden met de verschillende bouwpartijen min of meer in een kamertje bij elkaar opgesloten”, herinnert hij zich de eerste fase goed. “We moesten elkaars vertrouwen winnen, een open boek begroting opstellen, onderling een coördinator aanwijzen.” En het lukte: de bewoners hoefden maar een dag hun huis uit, en om 15:00 uur brandde de kachel al weer.
Investeren in kennis
Jark Schepens van aannemerij De Bonth van Hulten heeft soortgelijke ervaringen. Zijn bedrijf investeerde in kennis en is nu binnen het VolkerWessels-concern dé deskundige op het gebied van schilrenovatie en plusrenovatie. Ook hij pleit ervoor om co-makers in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij de plannen. Alleen zo voorkom je de faalkosten waar dit soort projecten, als ze in aanbesteding worden uitgezet, zo vaak op stuk lopen.
Webinar
Deze drie sprekers zijn op 6 december te beluisteren tussen 20.00 en 21.00 uur vanuit uw eigen bureaustoel. U kunt gratis deelnemen aan het webinar door u van tevoren in te schrijven. Als het webinar begint, logt u in met uw eigen computer. Deelnemen betekent ook actief deelnemen: u kunt per computer vragen stellen die zo veel mogelijk live worden beantwoord.
Aanmelden
Aanmelden kan vanaf nu via deze link. Het aantal deelnemers is beperkt, dus doe het snel. Abonnees van de nieuwsbrief van Aannemervak krijgen komende week een uitnodiging in de mailbox.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.