#Bouwpraktijk

Blog | Wat kunnen we leren van termieten?

Anneke Witte

Termietenheuvels zijn bouwkundige wonderen. Deze heuvels kunnen wel 6 meter hoog worden en worden soms zelfs in één dag gebouwd. Ze worden gebouwd van aarde en speeksel, met wanden van zo’n 45 cm dik die door de zon zo hard als beton worden gebakken. Maar het grootste wonder van de heuvel is wel het ventilatiesysteem. Een aantal kamers en tunnels houden de temperatuur in de heuvels constant, ongeacht de weersomstandigheden buiten.

Hoe doen die termieten dat?

Op strategische plaatsen onderin de heuvel zitten ventilatiegaten. Daar komt frisse lucht door naar binnen. De warme lucht stroomt aan de bovenkant naar buiten. Vanuit een ondergrondse kamer stroomt koelere lucht de heuvel in die door de tunnels en cellen circuleert. Termieten openen en sluiten de gaten om de temperatuur waar nodig bij te stellen. Naar het indrukwekkende ontwerp van een termietenheuvel hebben architecten in Zimbabwe een vergelijkbare techniek toegepast in een kantoorgebouw. Dat gebouw gebruikt slechts 10% van de energie die gebouwen van een vergelijkbare omvang nodig hebben.

Leren en benutten van de natuur

Nu we ook in Nederland voor zulke grote vraagstukken gesteld staan, is het tijd om de dingen anders te doen; anders aan te pakken. Eén van de crisissen die ons land nu rijk is en van invloed zijn op de bouwsector, is de energiecrisis. Zou het niet geweldig zijn wanneer wij in staat blijken, net zo slim als de termieten, onze gebouwen op dezelfde wijze te ontwerpen zodat we veel minder gebruik hoeven te maken van de bestaande energiebronnen?

Tijd voor creativiteit

Omdat we zien dat we overal vastlopen, kunnen we ons voorstellen dat we de problemen niet oplossen op dezelfde wijze waarmee we ze hebben gecreëerd. Wij zijn als mens te ver van de natuur af komen te staan, maar worden door de omstandigheden die politiek ongemakkelijk zijn gedwongen om terug te keren naar de natuur, die ons alles biedt wat nodig is om onszelf klimaatbestendig te beschermen en te faciliteren. Iets om in de vakantieperiode over na te denken.

Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!