Duurzaamheid is in. Er wordt regelmatig over duurzaamheid gesproken en ook duurzaam bouwen is steeds meer in opkomst. Maar wat wordt hier precies onder verstaan?
Als er duurzaam gebouwd of verbouwd wordt dan wordt er rekening gehouden met de effecten hiervan op het milieu. Dit geldt zowel voor het ontwerpen van een gebouw of bouwwerk als voor het bouwen, verbouwen, renoveren of slopen ervan. Ook het gebruik van het gebouw wordt hierin meegenomen. Het huis moet zowel verwarmd als gekoeld worden en de uitstoot van energie en CO2 door dit energieverbruik moet ook worden meegerekend. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor duurzaam bouwen. De één doet het vanwege de financiële voordelen terwijl een andere dit doet vanuit zijn levenswijze. Maar hoe zit het precies in elkaar? En wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel.
Hoe kan je duurzaam bouwen?
Bij duurzaam bouwen zijn er verschillende keuzes mogelijk op het gebied van energie, materiaal en in het gebruik. Steeds meer mensen maken gebruik van zonnepanelen en kiezen dus al voor een vorm van duurzaam bouwen, namelijk het energieaspect. Dus met zonnepanelen op je dak maak je al een grote duurzame stap! Het duurzaamheidsniveau van je woning kan daarnaast flink verhoogd worden door al bij de bouw van de woning rekening te houden met het materiaalgebruik. Hierbij kies je voor duurzame materialen, zoals herbruikbare bouwmaterialen. Daarnaast kan er effectief duurzaam gebouwd worden door het regenwatersysteem los te koppelen van het rioolsysteem of kies voor een slim domotica systeem, waarbij je precies kunt invoeren hoe laat de verwarming aan en uit moet. Zo ben je nooit meer onnodig aan het stoken. Dat is erg voordelig. Zeker nu met de stijgende gasprijs.
Financiële voordelen van duurzaam bouwen
Als je een nieuwe woning wilt bouwen kan het zo zijn dat deze woning in aanmerking komt voor een groenverklaring. Alleen woningen die bedoeld zijn voor permanente bewoning komen hiervoor in aanmerking. Om deze groenverklaring te krijgen moet jouw woning een hoog ‘duurzaamheids-ambitieniveau’ hebben en zeer energiezuinig zijn. Hierbij mag de energieprestatiecoëfficiënt maximaal 65 procent zijn van de eis die geldt in het Bouwbesluit. Als er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van hout, dan moet dit duurzaam geproduceerd zijn. Er mag uitsluitend hout worden gebruikt dat voldoet aan de criteria van de overheid (TPAC). Dit houdt in dat het hout dus gecertificeerd moet zijn volgens de regels. Ook mag de regenwaterafvoer niet op het rioleringsstelsel zijn aangesloten. Het regenwater moet worden afgevoerd naar oppervlaktewater, laaggelegen terrein of naar een infiltratievoorziening. Door duurzame energiebronnen in te zetten en warmte terug te winnen, neemt de energievraag en het brandstofverbruik af. De groenverklaring moet worden aangevraagd voordat de bouw begonnen is en er kan per woning een bedrag van 100.000 euro (grondgebonden woningen) of € 65.000 euro (niet-grondgebonden woningen) groen gefinancierd worden. De meeste banken bieden ‘groene’ spaar- of beleggingsvormen aan. Groen beleggen of sparen levert belastingvoordeel op. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met je bank. Je kan daarnaast bij je bank misschien een lening afsluiten voor gietvloeren in je woning. Dit type vloer is vrij duur, maar levert veel op. Kijk hier voor kosten gietvloer of andere gietvloeren.
Dit artikel is partnercontent van Coating Vloer & Company.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.