Partnercontent
#Bouwpraktijk

Vloerisolatie aanbrengen in een bestaand bedrijfspand: hoe werkt het?

Menig ondernemer met een bedrijfspand zal het afgelopen jaar aardig geschrokken zijn van de energierekening. Dat is natuurlijk het gevolg van de zeer hoge energieprijzen, maar daarbij mag ook nog wel in het achterhoofd genomen worden dat we niet eens zo’n koude winter achter de rug hebben en het met het stoken dus eigenlijk nog wel meeviel. In die wetenschap is voorkomen dat er komende winter hard gestookt moet worden zeker verstandig. Daarom is het verstandig om tijdig te investeren in het isoleren van bedrijfspanden. Vloerisolatie kan daarbij een waardevolle bijdrage leveren. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Kruipruimte

In de ideale situatie zit er een kruipruimte onder het bedrijfspand en kan er vloerisolatie via de kruipruimte worden toegepast. Dit is de meest gangbare methode om te voorkomen dat er kou van onderaf het gebouw in trekt. Hierbij wordt isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderzijde van de vloer, waarmee warmteverlies vermindert wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van isolatieplaten of -dekens die eventueel met behulp van draadstangen tegen de vloer aan bevestigd worden.

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde, vochtbestendigheid en brandveiligheid. Populaire isolatiematerialen voor vloerisolatie zijn bijvoorbeeld glaswol, steenwol en EPS. Na het aanbrengen van de isolatie kan de kruipruimte worden afgesloten om vocht en koude lucht buiten te houden. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Op bestaande vloer

Zonder kruipruimte om isolatiemateriaal in aan te brengen, is het niet onmogelijk om vloerisolatie toe te passen, maar wel bewerkelijker. In dit geval wordt er meestal gekozen voor isolatie bovenop de bestaande vloer, ofwel aan de onderkant van de vloer van de bovenliggende verdieping. Dat wil zeggen dat de vloer eruit moet om isolatiemateriaal zoals EPS-platen, PIR-platen of steenwol aan te brengen. Dit isolatiemateriaal wordt vastgemaakt aan de onderkant van de vloer met behulp van lijm of speciale bevestigingsmiddelen. Ook vloerisolatie op deze manier kan effectief zijn en zorgen voor energiebesparing en een verhoogd comfort in het bedrijfspand.

Inspectie

Vloerisolatie kan niet zomaar zonder goede voorbereiding worden toegepast. Voordat men begint met het isoleren van de vloeren, is het belangrijk om de huidige staat van de vloeren te inspecteren en de geschiktheid van het pand te beoordelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te controleren of de vloeren in goede staat zijn, of er lekkages zijn en of de ventilatie in orde is. Dit om problemen tijdens en na het aanbrengen van de vloerisolatie te voorkomen.

Vloerisolatie kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en comfortverbetering in een bedrijfspand en is dus zeker een goede investering voor bedrijven. Daarbij is belangrijk om de juiste isolatiematerialen te kiezen en ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal goed aansluit op de vloer. Om die reden is het verstandig om de klus te laten uitvoeren door professionals in vloerisolatie. Daarna is het zaak om regelmatig onderhoud te plegen en te zorgen voor voldoende ventilatie, zodat de isolatie optimaal kan blijven werken en het bedrijfspand comfortabel en energiezuinig blijft.

Dit artikel is parntercontent van Isotech.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!