#Bouwpraktijk

Arbitrage | Vloerafwerking met blazen, bobbels en scheuren

Als een opdrachtgever na bobbels en blazen ook nog wordt verrast met scheuren in de vloerafwerking van een recent aangebracht opplussysteem, is voor hem de maat vol. De rechter moet maar een oordeel vellen over de renovatiewerkzaamheden.

Na oplevering van renovatiewerkzaamheden aan 70 galerijwoningen zijn bobbels en blazen in de vloerafwerking van het opplussysteem op de balkons en galerijen vastgesteld. In de winter die volgt, klaagt de opdrachtgever ook over gladheid van de afwerklaag van het opplussysteem. De aannemer voert vervolgens diverse herstelwerkzaamheden uit.

Intussen zijn loodrecht op de lengterichting van de balkons scheuren ontstaan in de aangebrachte afwerklaag, met name op de balkons gelegen aan de zonzijde. De opdrachtgever wenst integrale vervanging van het opplussysteem en herstel van de gevolgschade. De aannemer acht zich tot niet meer gehouden, dan tot plaatselijk herstel van de nog aanwezige bobbels en blazen.

Het belangrijkste gebrek waarover de opdrachtgever zich beklaagt, zijn de dwarsscheuren. Deze dwarsscheuren betreffen ook het enige gestelde gebrek, ter zake waarvan de aannemer de aansprakelijkheid betwist. De scheuren manifesteren zich structureel in de afwerklaag op de balkons ter plaatse van de naden tussen de onderliggende houtvezelcementplaten. In ernstiger mate op de hoger gelegen balkons, in minder ernstige mate op de lager gelegen balkons.

Experts stellen dat de scheurvorming wordt veroorzaakt door verhinderde vervormingen als gevolg van temperatuurswisselingen. De hechting van de coating ter plaatse van de weefselinlage is erg hoog door de toepassing van een houtvezelcementplaat. Daardoor vindt geen onthechting plaats van de coating ter plaatse van de plaatnaden, waardoor vervormingen zich daar concentreren.

De arbiter sluit zich aan bij deze visie. De arbiter meent dat de aannemer met de toepassing van de (goedgekeurde) houtvezelcementplaat niet is afgeweken van het door de opdrachtgever voorgeschreven ontwerp. De keuze van deze plaat is een invulling van het bestek, waarin wordt gesproken over een ‘fabrieksmatig op maat gemaakt afschot EPS-isolatie plaat met een cementgebonden toplaag’.

Aangezien de dwarsscheurvorming direct voortkomt uit het ontwerp – waarvoor de opdrachtgever verantwoordelijk was en ook is gebleven – is de aannemer niet aansprakelijk voor het ontstaan van dwarsscheuren. De aannemer is wel aansprakelijk voor de nog aanwezige bobbels en blazen. Daarvoor volstaat plaatselijk herstel. De opdrachtgever Betaalt 13.692,15 euro arbitragekosten.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 34.937

Tekening: Pennestreek/Tony Tati

Dit artikel verscheen in april 2015 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!