#Bouwpraktijk

Verduurzaming infrasector leidt onder verslechterende positie van mkb-bedrijven

Kleine tot middelgrote bouwbedrijven op de markt van infrastructurele projecten komen in de verdrukking. Zij ervaren meer concurrentie van grote aannemers door de krimp van het aantal nieuwe openbare opdrachten voor infraprojecten. De prijsdruk waar veel bedrijven onder gebukt gaan, leidt tot vertraging bij het verduurzamen van projecten.

Dit concludeert ABN AMRO in een eigen analyse. Door het wegvallen van grote, complexe opdrachten doen grote aannemers vaker mee in aanbestedingen van kleinere projecten op gemeentelijk en provinciaal niveau. Daar komt nog eens bij dat gemeentes en provincies minder budget hebben voor GWW-projecten. Doordat de omvang van de opdrachten afneemt en de concurrentie van grote aannemers op decentraal niveau toeneemt, krijgen kleine en middelgrote aannemers een dubbele klap.

Prijsduiken

Krimpende orderportefeuilles kunnen leiden tot verdrukking in de markt. Aannemers nemen dan projecten aan onder de kostprijs om te zorgen dat hun personeel en materieel niet stil komt te staan. Dit ‘prijsduiken’ dreigt op te treden omdat het aantal openbare aanlegprojecten vanaf begin dit jaar afneemt.

De verschuiving van aanleg naar onderhoud, het tekort aan budgetten en de prijsdruk hebben een negatieve invloed op ruimte om in duurzaamheid en circulariteit te investeren. Jan WiIlem Meerkerk, CEO van De Kuiper Infrabouw, zegt hierover: “Als de winstmarges onder druk staan betekent dit dat er te weinig ruimte is om duurzame stappen te zetten. Betere stimuleringsregelingen zijn noodzakelijk vanuit de overheid om duurzaamheid in het productieproces meer te waarderen.”

Meer duurzaamheid in de infrasector creëren

ABN AMRO doet een aantal suggesties om meer duurzaamheid in de infra te creëren. Opdrachtgevers zouden het aanbestedingsproces moeten versimpelen en standaardiseren. Dit om te voorkomen dat alleen grote bedrijven voor grotere en complexere projecten in aanmerking komen. Daarnaast zouden opdrachtgevers minimumeisen moeten stellen aan duurzaamheid. Wanneer bedrijven weten wat er van hen verwacht wordt bij toekomstige opdrachten, durven zij eerder te investeren in duurzame initiatieven, aldus ABN AMRO. Een andere suggestie die de bank doet aan opdrachtgevers is aanbestedingen aan te bieden als losse percelen. Zo kunnen kleinere bedrijven delen van projecten uitvoeren als hoofdaannemer, waardoor zij zelf invloed hebben op de prijs. Dit moet zorgen voor een stimulans bij kleinere partijen om te investeren in innovaties.

Mkb-bedrijven die niet kunnen investeren in dure emissievrij materieel, kunnen leasen of huren van deze machines overwegen, stelt ABN AMRO. ”Zo kunnen zij toch meedoen in de aanbesteding van projecten waar duurzaamheid onderdeel van is.” Een andere oplossing is het aangaan van samenwerkingen met andere marktpartijen. Emission-0 is bijvoorbeeld een initiatief dat hurende en verhurende bedrijven samenbrengt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!