De keuken is de grootste bron van fijnstof in de woning, blijkt uit onderzoek van TNO in honderd Nederlandse woningen. Voor nieuwbouw pleit TNO daarom voor een verhoging van het minimale ventilatiedebiet van 75 kuub per uur naar 300 kuub per uur.
In veel Nederlandse woningen is de luchtkwaliteit in de avonduren slecht door fijnstof dat vrijkomt tijdens het bakken en braden van eten. In combinatie met fijnstof dat van buiten komt, wordt de door de WHO (World Health Organisation) gestelde adviesnorm in 15% van de onderzochte huizen overschreden. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO samen met het Inhome Air Quality Consortium een jaar lang deed naar de luchtkwaliteit in ruim 100 Nederlandse woningen.
Nieuwbouw: hogere ventilatie-eisen
In nieuwe woningen is er door de luchtdichte bouw een hogere kans op blootstelling aan fijnstof. Tegelijkertijd is het hier lastig om achteraf goede kookafzuiging aan te brengen omdat niet alleen voldoende luchtafvoer maar ook voldoende luchttoevoer moet worden aangebracht. Het is daarom beter om het mee te nemen bij het installatie en het bouwkundig ontwerp.
De onderzoekers raden daarom aan om bestaande bouwregelgeving te herzien en aanvullende ventilatie-eisen te stellen. Volgens hen zouden in de keuken toe- én afvoervoorzieningen met een capaciteit van minimaal 300 m3/uur aanwezig moeten zijn, waarop bewoners eenvoudig een afzuigkap kunnen aansluiten.
NeroZero-woning
Dit is viermaal de minimum capaciteit die het huidige Bouwbesluit voorschrijft. Deze aanpassing moet de bewoners de mogelijkheid bieden om effectieve kookafzuiging in nieuwbouwwoningen te installeren. Zo’n opstelling werd eerder al eens getest in de NeroZero-demonstratiewoning in Heerhugowaard.
In combinatie met een filter met filterklasse F7 in de luchttoevoer van een balansventilatiesysteem kan ook de hoeveelheid fijnstof die van buiten komt worden gereduceerd, waardoor de woning nog een tikkeltje gezonder wordt. “Dit is een relatief goedkoop, energiezuinig concept”, aldus de onderzoekers.
Bestaande bouw: luchtreinigers
In oudere, minder luchtdichte, woningen is kookafzuiging veelal veel eenvoudiger aan te brengen, omdat hier meestal voldoende luchttoevoer capaciteit aanwezig is. Bewoners van deze categorie woningen kunnen hun blootstelling aan fijnstof in huis sterk verlagen door de kookafzuiging met voldoende capaciteit en afvoer naar buiten regelmatig te gebruiken. Uit simulaties blijkt dat daarmee de blootstelling aan fijnstof al met 20 tot 30% wordt verminderd. Als ze ook luchtreinigers gebruiken, kan de blootstelling zelfs afnemen met zo’n 65%.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.