Partnercontent

Veiligheid voorop: regel deze 3 dingen voor je werknemers op de bouw

Een goede cursus BHV neem je je hele leven mee, dat is een feit. Maar naast een goede cursus BHV zijn er meer zaken die je als aannemer moet regelen om met een gerust hart je werknemers naar een klus te sturen. 

Zo is het ook goed -wanneer je ZZP’er bent- jezelf met de nodige voorzorgsmaatregelen naar de bouw te sturen. Want zeker in de bouw zijn er nogal wat gevaren die op de loer liggen, meer dan op een regulier kantoor of winkel. 

Welke zaken je op orde moet hebben zodat jouw mannen en vrouwen veilig op de bouwplaats staan? Hier de top 3!

1. Een ongeval zit in een klein hoekje

Je mensen zijn natuurlijk ontzettend ervaren en weten precies wat wel en vooral niet verantwoord is wanneer ze op een bouwlocatie zijn. Toch zit een gevaar in een klein hoekje. De meest ervaren bouwvakker kan iets over het hoofd zien. Daarnaast heb je niet altijd zelf invloed op alle omstandigheden. 

Ook door een externe fout kan er een noodsituatie ontstaan. Zorg dat jouw mensen voorbereid zijn op dit soort situaties. Het allerbelangrijkste is daarom ook dat jij je mensen en jezelf hierop voorbereid door een erkende cursus BHV. Doordat je mensen weten hoe ze moeten handelen kunnen ze niet alleen eerste hulp bieden, maar zijn ze op zo’n moment ook zelfverzekerder. Iets wat in noodsituaties van cruciaal belang is. 

Het is wel aan te raden altijd te kiezen voor een erkende en goede BHV cursus, er zijn namelijk ook spelers op de markt die niet het veiligheidsbelang maar vooral het bedrijfsbelang voorop hebben. 

Naast het volgen van een introductiecursus is het goed om ook de bijscholing op orde te hebben. In de wereld van EHBO komt men tot nieuwe inzichten én sommige kennis raakt bij werknemers weer weggezakt. Een goede BHV cursus is een investering die zich altijd uitbetaald. 

2. Goede producten zijn de basis

Natuurlijk wil je het allerliefste een ongeluk voorkomen. Daarom is het zeer belangrijk dat jij als aannemer investeert in de juiste materialen. Zorg voor zagen, boren en ander gereedschap van gerenommeerde merken inclusief ingebouwde veiligheidsmaatregelen. Een noodstopknop en afschermingen zijn heel belangrijk. 

Ook het verplichten van bouwhelmen en veiligheidsbrillen zijn zaken die op orde moeten zijn. Leg deze regels niet alleen op aan je werknemers maar draag hier ook financieel aan bij.

3. Zeker door verzekeren

Een logisch onderwerp maar iets wat in de praktijk helaas niet altijd goed geregeld is, de verzekering. Zorg ervoor dat ook wanneer de mensen op een externe locatie aan de slag zijn, zij goed verzekerd zijn. Soms gelden hier andere regels en voorschriften voor. 

Ben je er niet helemaal zeker van? Dan is het raadzaam om dit in overleg met je verzekeringsmaatschappij even dubbel te checken. Uiteraard voorkom je het allerliefste een ongeval, maar als het dan toch gebeurd is het fijn wanneer zowel de schade als de werkgever goed verzekerd is. 

Als ondernemer wil je natuurlijk het liefste zoveel mogelijk winst maken, maar toch geldt op het gebied van veiligheid zeker; Better safe than sorry. Een investering in veiligheid gaat zich vroeg of laat altijd uitbetalen. Natuurlijk is overdrijven niet nodig, maar zorg dat bovenstaande drie punten op orde zijn!

Dit artikel is partnercontent van BHV.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!