#Bouwpraktijk

Vakbeurs Le Mondial du Bâtiment zet nieuwe stappen op weg naar ‘net zero’ in 2040

Batimat, een van de drie vakbeurzen tijdens Le Mondial du Bâtiment in Parijs.

Komende week (30 sep t/m 3 okt) vindt in Parijs Le Mondial du Bâtiment plaats. Deze vakbeurs bestaat uit de drie deelvakbeurzen Interclima (installatie), Idéobain (sanitair) en Batimat (bouw). Aannemer is er aanwezig om verslag te doen van ontwikkelingen die inspirerend kunnen zijn voor Nederland. ‘Decarbonisatie’ staat hoog op de agenda van de vakbeurs. Nieuwe maatregelen moeten leiden tot een klimaatneutrale vakbeurs in 2040.

Net zero in 2040

In Frankrijk is de bouwsector samen met de transportsector verantwoordelijk voor de grootste CO2-uitstoot van het land. De bouw genereert in Frankrijk jaarlijks 145 miljoen ton CO2. Vakbeurs Le Mondial du Bâtiment en beursorganisator RX streven naar CO2-neutraliteit in 2040 en halvering van de uitstoot van broeikasgassen in 2030, en zijn aangesloten bij de Climate Pledge en Net Zero Carbon Events.

Nieuwe maatregelen en doelen

In 2022 heeft de LeMondial du Bâtimenteen ‘vrijwillige strategie’ geïmplementeerd om bij te dragen aan het terugdringen van de uitstoot. Deel van die strategie is het bestuderen van drie kerngebieden om inzicht te krijgen in de werkelijke CO2-uitstoot van het evenement:

  • het reizen exposanten en bezoekers;
  • de aankoop van goederen en diensten;
  • het afvalbeheer.

Voor de komende editie heeft de beursorganisatie nieuwe maatregelen gesteld om het pad naar ‘net zero’ in 2040 aan te houden. Deze maatregelen hebben impact op de 1.800 exposanten en de 110.000 bezoekers die Le Mondial du Bâtiment elke twee jaar trekt.

Decarbonisatie op de agenda

Naast de maatregelen die genomen worden, staat het thema ‘koolstofarme energie’ hoog op de agenda ​​tijdens de lezingen en presentaties die gehouden zullen worden tijdens Le Mondial du Bâtiment. Ook de Innovation Awards haken op het thema in, aangezien koolstofarmheid voor de jury een belangrijk criterium was. Tijdens de beurs wordt een publieksprijs uitgereikt aan de exposant die het meest ecologisch verantwoord bevonden wordt.

Bevindingen editie 2022

Allereerst de bevindingen van de editie van LeMondial du Bâtiment in 2022.

Reizen exposanten en bezoekers:

Dit vertegenwoordigde 81% van de CO2-voetafdruk. Bezoekersreizen alleen al waren verantwoordelijk voor 51% van de totale uitstoot. 86% van de bezoekers en 57% van de exposanten kwamen uit Frankrijk. Geschat werd dat 14% van de uitstoot gerelateerd was aan autogebruik.

Inrichting beursruimtes:

Deze omvatten de aankoop van goederen en diensten die nodig zijn voor de opzet en werking van de beurs. Materiaal dat aan exposanten wordt verhuurd, materiaal voor gemeenschappelijke ruimten, stands en hotels en maaltijden voor bezoekers en exposanten. In 2022 genereerden deze 17% van de koolstofvoetafdruk, waarvan 56% betrekking had op stands en 13% op aan exposanten geleasde apparatuur.

Afval dat wordt geproduceerd tijdens de beurs:

De hoeveelheid afval in 2022 werd geschat op 589 ton, waarvan 99% gemengd huishoudelijk afval was – hout, tapijt, catalogi, dozen.

Actiepunten editie 2024

Deze bevindingen hebben geleid tot de volgende actiepunten voor de editie van 2024.

Reizen exposanten en bezoekers:

  • Organiseren en financieren van groepsvervoer: het aanbieden van een busdienst binnen een straal van 300 km rond Parijs en treinreizen voor bezoekers.
  • Aanbieden van een speciale carpoolregeling, waar bezoekers routes kunnen voorstellen of een carpool kunnen reserveren om hen op de door hen gekozen dag naar Le Mondial du Bâtiment te brengen.
  • Koolstofarm vervoer en mobiliteit met een lage impact, zoals trein, metro of lightrail, bevorderen.
  • Optimaliseren van de opbouwlogistiek door het groeperen van transportstromen van stands en tentoonstellingsapparatuur.

Inrichting beursruimtes:

  • Verwijdering van tapijt uit de meeste beurshallen en paviljoens. Deze maatregel bespaart potentieel 24 ton tapijt.
  • Aanbieden van maximaal 5 standformaten, beperkt tot 99m2 per exposant, om te grote exposantenruimtes te voorkomen.
  • Eigen milieuvriendelijke stands promoten. De helft van de exposanten heeft hiervoor gekozen. Materialen worden gerecycled (tapijt, scheidingswanden, bewegwijzering) of hergebruikt (scheidingswanden, LED-lampen, deuren, meubilair). De receptieruimtes zijn gebouwd van ‘Bois de France’-gecertificeerd hout.
  • Verantwoordelijke catering en seizoensproducten met lokaal ingekochte ingrediënten.

Afval dat wordt geproduceerd tijdens de beurs:

  • Optimalisering van afvalsortering en terugwinning, in samenwerking met RE UP.
  • Circulariteit bevorderen
  • Optimaal hergebruik van materialen en decor.

Vanuit Aannemer zullen we met het oog op het thema ‘decarbonisatie’ berichten over de interessantste innovaties die op de vakbeurs gepresenteerd zullen worden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!