#Bouwpraktijk

‘Tijd voor trendbreuk in mechanische ventilatie’

Het is tijd voor een tijdbreuk in mechanische ventilatie, luidt de oproep van het Lente-akkoord. De manier waarop de bouwsector mechanische ventilatie altijd heeft toegepast, volstaat niet meer in de nieuwbouw van vandaag. Donderdag aanstaande is er een webinar over dit onderwerp.

Dit zeggen bouwprofessionals, installateurs, adviseurs en consumentenorganisaties. In de herziene brochure Mechanische ventilatie in woningen (versie december 2015) doen zij uitgesproken aanbevelingen voor mechanische ventilatie die het in energiezuinige woningen wèl goed doet.

Luchtvochtigheid en CO2

Een goed ventilatiesysteem vergt aandacht, om tocht en geluidoverlast te voorkomen. En omdat mensen een slechte neus hebben voor luchtkwaliteit, moet het systeem robuust zijn. Dat wil zeggen dat de ventilatie grotendeels automatisch wordt geregeld op luchtvochtigheid en CO2. Op meerdere punten in huis wordt de lucht afgezogen en ververst. Per zone wordt de luchtstroom geregeld. Bewoners kunnen de instellingen handmatig naregelen, maar het systeem blijft altijd goed werken, ook al wordt het niet optimaal bediend.

CO2-sturing per kamer of zone

Alléén mechanische ventilatie die in de vakwereld wordt aangeduid met C4b en C4c kan aan die eisen voldoen. Dat houdt in: systemen op basis van CO2-sturing per kamer of zone. Als zo’n systeem met zorg wordt ontworpen, aangelegd, ingeregeld en goed aan de bewoner wordt uitgelegd, biedt het de bewoners comfort en gezonde lucht tegen minimale energiekosten. Alle overige C-systemen (C1 tot en met C4a) zouden we eigenlijk niet meer toe moeten passen in energiezuinige nieuwbouwwoningen, aldus het Lente-akkoord.

Bouwwebinar

Kijk aanstaande donderdag naar het Bouwwebinar Goed en gezond mechanisch ventileren. Deelnemen is gratis, inschrijven kan via deze link.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!