Welke rol speelt de bouwsector bij het ‘crisis paraat’ maken van BV Nederland, terwijl we na corona nu weer worden overspoeld met andere uitdagingen, zoals de stroom vluchtelingen uit Oekraïne? Mensen die na de eerste opvang ook gehuisvest moeten worden in een land waar vastgoed onbetaalbaar dreigt te worden en er al sprake is van een schrijnend tekort aan woningen. Zou de situatie waar we ons nu maatschappelijk in bevinden wellicht als versneller gaan werken? Worden vergunningen sneller afgegeven, bestemmingsplannen aangepast en innovaties en ideeën sneller toegelaten?
De rekening is voor de burger
Dat zou geweldig zijn, ware het niet dat we in de bouw nog meer uitdagingen hebben. Om er eens een te noemen: het doorstijgen van de grondstoffenprijzen. Het gebruik van dieselaggregaten leidt tot meer kosten, evenals de reiskosten van de medewerkers met de huidige brandstofprijzen. En wie gaat het betalen? De rekening komt uiteindelijk bij de burger terecht, maar kan hij zijn verplichtingen nog nakomen met de verwachte inflatiecijfers? Hergebruiken / circulariteit is dan ook een belangrijke sleutel om nog enigszins betaalbaar te kunnen bouwen. Dichter bij een oplossing, maar we zijn er nog niet. Als we echt meters willen maken, moet het anders, slimmer en sneller.
En dan is het ‘ineens’ urgent…
Een voorbeeld dan, om het te duiden, is natuurinclusief bouwen. Er is om gevraagd, geroepen, geschreeuwd. Maar de urgentie werd niet gevoeld. En nu? Nu is het zelfs zo urgent, dat we vanuit de bouw bezig moeten met zelfvoorzieningen als het om voedsel gaat. Dat betekent kweekkastjes op balkons, wellicht als nieuwe standaard. Daktuinen waarop gezaaid en geoogst kan worden. Eetbare muren, het kan allemaal al. Wat we nu leren, is dat we geen tijd meer hebben om langdurige procedures te bewandelen. Dat we nú moeten schakelen en zorgen dat we aan integrale oplossingen voor de lange termijn werken.
Oplossing zit ‘m in samenhang en… gewoon starten
Doen we dat niet, creëren we met elke oplossing een nieuw probleem. Terwijl de winst valt te behalen uit de samenhang der dingen. En door ergens mee te beginnen. Starten dus, zowel opdrachtgevers als marktpartijen. Misschien meteen maar de normen die onze overheid heeft gesteld voor stikstof herzien? Harmoniseren met de ons omringende landen en niet vromer dan de Paus zijn hier in Nederland. Zodra iedereen zich bewust is van zijn of haar (belemmerende) rol in het proces, kan het balletje gaan rollen en gaan we als bouwsector een turbulente, maar mooie en waardevolle tijd tegemoet. Samen.
Lees alle blogs van Anneke Witte.
Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.
het probleem,1. In dit kabinet zit geen bouwkundige die mee kan denken.2 er zijn veel te veel mensen binnengehaald die elders hun eigen land moeten opbouwen(mits mogelijk en met hulp )3 de opleidingen tot timmerman ect zijn grotendeels verdwenen. 4 de werknemers hebben te veel rechten en te weinig plichten.oplossingen 1 iemand in het kabinet die verstand heeft van de bouw 2 niet meer mensen binnen halen die hier niets te zoeken hebben. 3 opleidingen weer toegangkelijker maken en beter. 4 de aannemer moet weer de baas zijn en niet afhankelijk zijn van opgelegde wet regels.