#Bouwpraktijk #Bouwregelgeving

‘Steeds meer kansen voor warmtepompen’

De EPC-norm zal op termijn vervangen worden voor een nieuwe, strengere, BENG-norm (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Deze norm is feitelijk alleen te halen met warmtepompen, menen de sprekers van het op 5 november uitgezonden webinar ‘Warmtepompen, een logische keuze voor energiezuinige woningen’.

Bij de BENG-norm wordt er, anders dan bij EPC, op drie verschillende aspecten van de energiehuishouding gelet, legt André Kruithof van Nieman Raadgevende ingenieurs in het webinar uit. Ten eerste moet de nieuwbouwwoning zo min mogelijk energie verbruiken, ten tweede moet de energie die verbruikt wordt zo efficiënt mogelijk worden ingezet en ten derde moet de gebruikte energie zo duurzaam mogelijk worden opgewekt. Kruithof concludeert dat de BENG-norm alleen maar met warmtepompen gehaald zal kunnen worden.

Werking warmtepomp

Leo Janssen, werkzaam bij Vaillant, legt in het webinar met behulp van een filmpje uit hoe een warmtepomp eigenlijk werkt. Janssen toont in het webinar verder aan de hand van berekeningen hoe met de juiste combinatie van warmtepompen, al dan niet ‘hybride’ en al dan niet in combinatie met zonnepanelen, EPC-waarden te halen zijn die de nul tot op hondersten naderen.

Dimensionering

Patrik Jansen van technische groothandel Rensa vertelt vooral veel over dimensioneringen. Het is lang niet altijd verstandig om een te krachtige warmtepomp te nemen, ook niet als de warmtepomp verantwoordelijk is voor alle warmte, inclusief heet water in huis. Om kostenredenen, maar ook omdat een kleine pomp minder vaak aan- en afslaat, wat beter is voor het behoud. Wel is het verstandig om de dimensioneringen heel goed in de gaten te houden: de warmteafgiftepunten moeten goed berekend worden en in de uitvoering moet de aannemer zich daar dan ook aan houden. Dat luistert veel nauwer dan bij gasgestookte installaties, waar meestal flink overcapaciteit wordt geïnstalleerd maar dus ook veel minder zuinig wordt verstookt.

Het webinar is, na registratie, gratis terug te kijken via deze link.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!