#Bouwpraktijk #Bouwregelgeving

Sparren is in de bouw de succesformule

Bouwers zijn doorgaans geen praters. Maar juist door goed te sparren met je collega’s, partners in je projectteam en de opdrachtgever kom je tot een intelligent proces en optimale oplossingen. Gelijkwaardige communicatie en een transparante informatiestroom leidt naar (keten-)samenwerking en kan veel omwegen, tijd, materiaal, energie en dus geld besparen.

Communicatie en samenwerking zijn de pijlers van de nieuwe AZEB routekaart, de stap-voor-stap methode voor betaalbaar energieneutraal bouwen. Deel met elkaar, denk mee, denk vooruit: sparren is in de bouw de succesformule. Dat staat centraal in dit 3e artikel over de nieuwe AZEB routekaart die je helpt een betaalbare BENG te realiseren. AZEB is het 3-jarige EU-project waarin 8 partners uit 6 landen de 17 stappen-aanpak hebben ontwikkeld voor een betaalbare BENG. Het project wordt geleid door het Nederlandse DNA in de Bouw.

De moderne bouw is kennisintensief. Toch kom je er niet met hoogopgeleide en gespecialiseerde mensen alleen als ze niet met elkaar praten op de juiste momenten en juiste manier. Gezien de toenemende complexiteit is een compleet andere aanpak nodig om tot een succesvol energieneutraal gebouw te komen. De AZEB routekaart helpt.

Geïntegreerde productontwikkeling

Het begint al bij de productontwikkeling in de bouwsector. Die is nog compleet verzuild. Installatietechniek en bouw zijn gescheiden werelden, maar ook daarbinnen zitten we op eilandjes. Toch plukken we nu al de vruchten van de cross-overs tussen de verschillende disciplines – geïntegreerde energiedaken, complete Plug- en Play installaties zoals warmtepomp-compacttoestellen, maar ook simpelweg vooraf gemonteerde leidingdoorvoeren in bouwkundige elementen maken het bouwen zo veel makkelijker en minder duur met veel minder gedoe. 

1 op 1 gesprekken niet meer van deze tijd

En ook in het ontwerp scoort communicatie succes. Dat je de vele honderden besluiten voor een gebouwontwerp het liefst zo vroeg mogelijk in het proces en het liefst gestaafd door alle nodige expertise en informatie neemt is al in de eerdere blogs besproken: Als je het meest comfortabele, duurzame en kostenefficiënte gebouw wilt creëren, dan ga je – nog voor de eerste streep is gezet – met de rest van het projectteam aan tafel zitten. En dat houd je zo: gelijkwaardige communicatie en meedenken vanuit de eigen expertise bevordert de creativiteit en commitment van het gehele projectteam.

Voor de initiatief- en ontwerpfase verwijst de AZEB-routekaart naar diverse tools en methodes voor een effectieve informatiestroom. Morfologisch ontwerpen is er een van, BIM een andere. AZEB heeft de TCO-tool ontwikkeld waarin projectteams en kostendeskundigen samen goed kunnen ontdekken waar de kostenoptimalisatie echt ligt – vaak namelijk door juist net iets meer in kwaliteit te investeren. Omdenken dus ook voor de kostenexperts. Transparantie in de kostenstructuren is essentieel – financiële verrassingen zijn vaak funest voor de projectambities. Belangrijk dus dat we de draad niet kwijtraken gedurende het gehele project – ook niet bij de stap van elementenbegroting naar STABU! Ook hiervoor heeft AZEB zich sterk gemaakt, met een speciale kostendatastructuur.

Integrale kwaliteit maak je samen

Maar neem nu het V&V-plan voor validatie en verificatie. Voor de integrale kwaliteitsborging is dit een onmisbaar document. Hierin omschrijven de functionele specificaties de gewenste gebouwprestaties. Deze zijn verankerd door een beschreven procedure met methodes om de prestaties op gegeven momenten te toetsen.

Bouwden wij tot nu toe prima alleen met productgaranties – binnenkort moeten we de gebouwprestaties, die we aan de voorkant hebben afgesproken, echt realiseren. De Wet kwaliteitsborging komt er echt aan! En die gaat verder dan een EPC-tje die je met een extra zonnepaneeltje wel kon tackelen.

Minder bussen voor de deur

Korte lijnen op de werkvloer zijn een successtory op zich. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat de bedoeling is. Het belang van luchtdicht bouwen, bijvoorbeeld, kun je echt iedereen uitleggen. Betrokkenheid bij het resultaat ontstaat door het mandaat om binnen je takenpakket zelfstandig te kunnen beslissen wat moet gebeuren. Maar ook door de flexibiliteit om je collega’s bij te staan of om hulp te vragen. En handelingen – zelfs uit een andere discipline – over te nemen als dat voor het geheel beter uitkomt. Betrokkenheid zorgt vaak op zijn minst voor wat busjes minder voor de deur.

Integrale gebouwprestatie wordt een feest

Het helpt niet voldoende als de installateur zijn spullen ophangt, checkt of er lucht komt uit de toevoerrooster en of de ventilatie-unit niet te veel lawaai maakt. Voor een gezonde binnenluchtkwaliteit moet het ventilatiesysteem goed zijn ingeregeld. En daarvoor moeten ook de binnendeuren zijn afgehangen en de juiste doorstroom hebben. Onderlinge afstemming is dan echt nodig. Juist ook bij inbedrijfname van het gebouw. Met een goed afgestemd ontwerp, een nauwkeurige energiebalansberekening en een goed gedocumenteerd V&V-plan is integrale gebouwprestatie een feest voor het projectteam. Je maakt er samen echt iets moois van.

Lessons learned goud waard

En als je het voor elkaar krijgt om ook nadat het project is afgerond de koppen bij elkaar te steken dan valt de grootste winst te behalen. De lessons learned van het ene project zijn goud waard voor de volgende. Dit noemen we bij AZEB procesoptimalisatie, en daar kunnen we van andere sectoren in de bouw nog veel van opsteken.

Kennismaken met AZEB

Vanaf maart zijn de AZEB methode en de bijbehorende hulpmiddelen beschikbaar via een e-learning platform, veel materiaal is kosteloos. Wie wil kennismaken met de AZEB methode kan zich aanmelden voor een gratis middagcongres op 24 maart in de RAI. Hier lees je meer en kun je aanmelden.

Deel 1 van deze serie artikelen over AZEB lees je hier.

Deel 2 van deze serie artikelen over AZEB lees je hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!