#Bouwpraktijk

Solarge start massaproductie lichtgewicht pv-panelen

Solarge solar panel 'solo' (Foto: Solarge)

Producent van zonnepanelen Solarge gaat volgend jaar in Weert de massaproductie opstarten van lichtgewicht pv-panelen. Deze panelen zijn innovatief, omdat de onderdelen losmaakbaar zijn en bij een ander project hergebruikt kunnen worden. Daarnaast stoot het paneel van Solarge 75% minder CO2 uit en is en meer dan de helft lichter dan conventionele pv-panelen met glas en aluminium.

Dankzij het lichtere gewicht kunnen meer bedrijfsdaken worden uitgerust met deze panelen, zo stelt Solarge. Volgens commercieel directeur en mede-oprichter Huib van den Heuvel kan pakweg 30% van dit soort daken het gewicht van de conventionele glazen panelen niet dragen. “En bij daken op oudere industrieterreinen loopt dit percentage op richting de 45%. Daardoor blijft een enorme oppervlakte van beschikbare daken onbenut voor opwekking van zonne-energie.”

Dakankers

De panelen van Solarge worden met dakankers gemonteerd in plaats van ballastmateriaal. “Feitelijk maken we zonnepanelen van lichtgewicht constructiematerialen. Dat biedt zeker ook mogelijkheden voor geïntegreerde indak-systemen, maar dat is iets voor de toekomst. Bij toepassing van onze panelen kan de onderliggende constructie van dak en gevel veel lichter worden uitgevoerd”, zegt Van den Heuvel.

In plaats van glas en aluminium gebruikt Solarge lichtere kunststof polymeren in de achterplaat van het paneel. In de met glasvezel versterkte honingraat kern zijn de zonnecellen gelamineerd via een vacuüm proces.

De kunststof polymeren zijn thermoplastisch; ofwel het materiaal kan na de gebruiksperiode worden versmolten voor toepassing in nieuwe panelen. Door dit proces zijn de lagen van het paneel van elkaar te scheiden. “Panelen met een plaat van aluminium en glas zijn verre van circulair, omdat ze niet op een economisch rendabele manier van elkaar gescheiden kunnen worden.”

PFAS-vrij

De kunststof polymeren zijn zonder PFAS-materialen gemaakt en desondanks kunnen de panelen volgens Van den Heuvel langdurig worden belast met een hoge UV-straling. De lage milieubelasting levert een groot voordeel op in de Milieu Prestatie Gebouwen score (MPG).

Investeerders hebben 10 miljoen euro gestoken in de massaproductie van deze volledig recycleerbare milieuvriendelijke pv-panelen. Daarbij gaat het onder andere om VORM Bouw en directeur-eigenaar Sytse Bouwer van vastgoedbelegger Acquario en projectontwikkelaar van solarparken GroenLeven. Solarge verwacht in eerste instantie circa 200.000 panelen per jaar te produceren om daarna door te groeien naar 600.000 modules per jaar.  

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!