Een nieuwe bouwcrisis dreigt, als de waterkwaliteit in Nederland de komende jaren niet verbeterd. Bouwend Nederland waarschuwt dat de schade voor de bouwsector jaarlijks kan oplopen tot 17,5 miljard euro.
De waterkwaliteit in Nederland moet in 2027 voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn water (KRW). De Europese richtlijn waarborgt de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa. Bouwend Nederland liet adviesbureau Witteveen+Bos in kaart brengen wat de risico’s zijn voor de bouw- en infrasector als Nederland in 2027 op veel plaatsen nog niet voldoet aan de KWR.
17,5 miljard omzetverlies dreigt door slechte waterkwaliteit
Volgens het onderzoek dreigt 17,5 miljard euro omzet per jaar in de knel te komen, als bouwprojecten niet meer vergund kunnen worden. Bij onvoldoende kwaliteit van het water mag mogelijk geen water verplaatst worden, ook niet tijdelijk. Door het verplaatsen van water bestaat namelijk de kans dat de waterkwaliteit op andere plaatsen (tijdelijk) iets achteruitgaat. Dit zou kunnen betekenen dat geen toestemming wordt gegeven voor het tijdelijk droogpompen van een bouwput en het lozen van het water uit die bouwput.
“In het slechtste geval kan een kwart tot wel een derde van de totale bouwproductie mogelijk niet meer vergund worden”, benadrukt Martijn Verwoerd, senior beleidsadviseur publiekrecht bij Bouwend Nederland. “Als de bouwput niet kan worden drooggepompt, kan ook het bouwwerk zelf niet gebouwd worden. Mogelijk blijft het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen en bijbehorende infrastructuur hierdoor nog verder achter op de ambities die het kabinet heeft.”
Extra inspanningen zijn nodig
De totale economische schade voor de bouw- en infrasector loopt in het slechtste scenario op tot ruim 17,5 miljard euro omzetverlies. Als het kabinet samen met het bedrijfsleven forse extra inspanningen pleegt, kunnen de risico’s beperkt blijven. Een oplossing zou gevonden kunnen worden in het verbinden van extra voorwaarden aan een vergunning, bijvoorbeeld de verplichting om een bepaalde filtertechniek toe te passen bij het bemalen van een bouwput.
Bouwend Nederland roept het kabinet dan ook op om snel in actie te komen en een aantal maatregelen te treffen. De brancheorganisatie pleit voor een actief bronbeleid, het vrijmaken van meer middelen voor aanpassingen en het inzetten van maatwerkvoorschriften.
Ook Unie van Waterschappen vindt ingrijpen nodig
De Unie van Waterschappen steunen de oproep van Bouwend Nederland om gezamenlijk alle zeilen bij te zetten om de KWR-doelen te halen. ‘Het voorkómen dat de slechte waterkwaliteit een tweede stikstofcrisis wordt, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid’, aldus de Unie van Waterschappen.
D’66 heeft naar aanleiding van het rapport van Bouwend Nederlad Kamervragen gesteld over de gevolgen van de Kaderrichtlijn Water voor de bouw- en infrasector.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.