Partnercontent

Slagbomen, bollards en wegversperringen: de juiste oplossing voor elke situatie

Het handhaven van de veiligheid en het beheersen van verkeer is op veel locaties van essentieel belang, of het nu gaat om een drukbezochte parkeerplaats of juist een autovrije zone. Om te voorkomen dat er op deze plaatsen grote hoeveelheden menselijke beveiligers ingezet moeten worden, is het gebruik van de juiste toegangscontrolesystemen absoluut onmisbaar.

In dit artikel behandelen we drie veelgebruikte systemen, namelijk de slagbomen, de bollards en de wegversperringen. Aan de hand van een analyse van de voor- en nadelen van iedere optie helpen we u graag bij het maken van de beste keuze voor uw situatie.

Slagbomen: veelzijdige, fysieke barrières met zichtbaarheid

Een van de meest traditionele en bekende toegangscontrolesystemen is de slagboom. Slagbomen bestaan uit een eenvoudige horizontale balk die omhoog en omlaag beweegt om de doorgang te blokkeren of vrij te geven. Zo bieden ze een effectieve fysieke barrière en voorkomen ze dat onbevoegden toegang krijgen tot bepaalde gebieden, zoals parkeerplaatsen. Daarnaast zijn slagbomen over het algemeen zo ontworpen om goed zichtbaar te zijn, waardoor ze fungeren als visuele waarschuwing voor bestuurders om te stoppen en af te wachten.

De voordelen

Wat slagbomen een aanlokkelijke optie maakt, is het feit dat ze meestal kostenefficiënt zijn, vooral op plaatsen waar veel voertuigen langskomen. Een bijkomend voordeel is dat ze flexibel geïntegreerd kunnen worden met andere systemen, zoals kaartlezers of nummerplaatherkenning, om zo de toegangscontrole te automatiseren.

De nadelen

Wel kennen slagbomen enige nadelen: zo vereisen ze voldoende ruimte om geïnstalleerd te kunnen worden en te functioneren, wat een beperking kan opleveren in krappe omgevingen. Bovendien kunnen ze verkeersopstoppingen veroorzaken op drukke locaties, zoals parkeerplaatsen en evenemententerreinen. Ten slotte moeten ze wel regelmatig worden onderhouden, omdat ze met name bij intensief gebruik gevoelig zijn voor slijtage.

Bollards: betrouwbare beveiliging bij minimale ruimte

Bollards zijn een ander veelgebruikt toegangscontrolesysteem, dat vooral door gemeenten en andere instanties wordt geplaatst. Deze verticale palen kunnen permanent of intrekbaar zijn en worden gebruikt om de toegang tot bepaalde gebieden te beperken.

De voordelen

Het grootste voordeel van bollards is het hoge niveau van veiligheid dat deze stevige palen te bieden hebben, vooral wanneer gekozen wordt voor de permanentere opties. Deze zien we daarom vaak terug op gevoelige locaties, zoals overheidsgebouwen en voetgangersgebieden.

Intrekbare of wegneembare bollards zijn daarentegen zeer flexibel, omdat deze verzonken kunnen worden wanneer toegang is toegestaan. Dit vergemakkelijkt de doorstroom. Tot slot is het fijne aan deze palen dat ze zeer weinig ruimte innemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een slagboom.

De nadelen

Naast voordelen kennen bollards ook enkele nadelen, die voornamelijk te maken hebben met hun prijs en plaatsing. Deze palen kunnen namelijk duur zijn, vooral de automatische en intrekbare varianten. Daar komen de installatie- en onderhoudskosten nog bovenop.

Een tweede nadeel is dat het plaatsen van bollards vaak toestemming en vergunningen van de lokale autoriteiten vereist, wat extra tijd, geld en moeite kan kosten. Deze toegangscontrolesystemen kunnen niet zomaar overal geplaatst worden, en hier moet rekening mee gehouden worden.

Wegversperringen: flexibele en verplaatsbare oplossingen

De laatste oplossing die we in dit artikel bespreken betreft de wegversperring. Hiermee bedoelen we een oplossing die wel lijkt op slagbomen. Maar waar een slagboom verticaal beweegt, opent en sluit een wegversperring horizontaal. In feite wordt de wegversperring op en dichtgedraaid.

Deze wegversperringen worden vaak geplaatst op plekken waar het gebruik minder intensief is.

De voordelen

Wegversperringen hebben een eenvoudige constructie. Ze zijn makkelijk te openen en sluiten. Vaak is de constructie wat sterker dan die van een slagboom, waardoor de versperring meer hufterproof is. Uitneembare versperringen zorgen voor maximale flexibiliteit. Vaste exemplaren worden ingegoten in beton, waardoor ze bijzonder stabiel staan.

De nadelen

Bij intensief gebruik is een wegversperring geen handige optie. Daarnaast kan het opendraaien van de versperring veel ruimte opeisen. Wie weinig vierkante meters beschikbaar heeft, kan dus beter een andere oplossing kiezen. In tegenstelling tot bollards zijn versperringen tot slot een stuk minder sterk.

Slagbomen, bollards of wegversperringen? In conclusie

Zoals we hebben kunnen zien, moet u bij het kiezen tussen slagbomen, bollards en wegversperringen rekening houden met verschillende factoren, waaronder de veiligheidsbehoeften, de beschikbare ruimte en het budget. Slagbomen bieden een kosteneffectieve optie met goede zichtbaarheid, terwijl bollards een sterkere beveiligende werking hebben en ook zware voertuigen kunnen tegenhouden. Tot slot zijn wegversperringen handig bij minder frequent gebruik.

Welke optie u nodig heeft, ligt daarom specifiek aan uw eigen omstandigheden. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met een specialist op het gebied van toegangsbeheer, die u hier uitgebreid over kan adviseren.

Dit artikel is partnercontent van Geran.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!