#Bouwpraktijk

Blog | Schaken op meerdere borden tegelijk

Anneke Witte

In de bouw zijn we behoorlijk afhankelijk van politiek beleid. Zo hebben we gezien dat de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, de Omgevingswet weer heeft opgeschort. Afhankelijk van beleid rondom CO2-uistoot kunnen we wel of niet verder bouwen. De overheid heeft ook vinger in de pap als het gaat om LLL (leven lang leren), maar we zien nog steeds te weinig vakmensen binnenstromen, waardoor we afhankelijk zijn en voorlopig blijven van arbeidsmigranten.

Ik snap het hoor, het is schaken op meerdere schaakborden tegelijk. Zou de overheid nog wel goed in beeld hebben welke borden prioriteit hebben? Want ondertussen zien we mondiaal de insectenstand dramatisch afnemen door allerlei oorzaken, terwijl insecten het begin zijn van onze voedselketen. We kennen inmiddels ook pieken in waterval en hittestress in de grote steden, terwijl juist daar veel wordt bijgebouwd in het kader van de woningnood.  Er is een oplossing voorhanden, een waar de bouwsector een grote rol in kan spelen: natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatie. Twee thema’s waar nog te weinig aandacht aan wordt besteed.

Weerbarstige realiteit

Laten we het zoeklicht eens op een partner van Bewuste Bouwers schijnen: NL Greenlabel. Deze club heeft onder meer focus op biodiversiteit en natuurinclusief bouwen. Een door hen ingediende petitie is al door veel partijen ondertekend. Maar daarmee zijn ze er natuurlijk nog niet. De realiteit is namelijk dat opdrachtgevers deze thema’s al in de verkenningen mee moeten nemen zodat de scope van de werkzaamheden helder is bij de aanbestedingen. Uit ervaring weten we allemaal dat dit nog wel even gaat duren. Even is te lang; het is al twee voor twaalf. Een voor twaalf eigenlijk.

Wat kan jij zelf al doen om te starten?

Veel meer dan wat in een contract staat of dan wat politiek Nederland ons voorschrijft. Breng vooral zelf ideeën bij jouw organisatie in om klimaatadaptatie mogelijk te maken. Wat voor jou een ‘absurd’ idee is, kan voor de organisatie wellicht een heel concrete aanpak zijn. Twee suggesties:

  • Leg Blue Blocks aan onder toekomstige parkeerplaatsen om het ‘grijze water’ wat op deze wijze wordt opgeslagen te benutten; je kunt er toiletten in het gebouw mee doorspoelen, auto’s wassen en tuinen sproeien.
  • Doneer insectenhotels aan de wijken. Hier kun je ook prima je bedrijfslogo opzetten, zodat men ziet dat jouw bedrijf werkt aan de leefbaarheid van de omgeving.

In het kader van collectieve bewustwording kun je ook hier al mee aan de slag. Daar heb je geen impulsen (of beleid) van hogerhand voor nodig:

  • Werk zoveel mogelijk met elektrisch materieel;
  • Scheid afval en maak goede logistieke afspraken voor de afvoer;
  • Maak herbruikbaar materiaal beschikbaar voor hergebruik;
  • Registreer gebruikte materialen bij Madaster;
  • Voorkom dat zwerfafval in de omgeving terechtkomt;
  • Richt de bouwplaats zo in dat het bouwverkeer rondom de constructie de aarde niet voor jaren platrijdt.

Wellicht zijn er nog veel meer simpele, maar goede ideeën die we gezamenlijk kunnen benutten in afwachting van verstandig beleid.

Laten we er samen bewust voor gaan!

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!