De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft tot 1 januari 2023 ongewijzigd. Daarna wordt de regeling tot 2031 geleidelijk afgebouwd. Dat hebben minister Wiebes (Economische zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten.
Was het plan eerst nog om in 2020 de salderingsregeling om te zetten naar een terugleversubsidie, nu is besloten om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Dat betekent dat het bedrag dat huishoudens en bedrijven terugkrijgen elk jaar iets minder wordt. De verwachting is dat het percentage energiebelasting dat in 2023 wordt terugbetaald 90 procent is, in 2024 nog 80 procent is en uiteindelijk in 2031 op nul uitkomt. Het afbouwpad wordt eind 2019 in detail bepaald. Na die tijd is het volgens de overheid ook zonder subsidie interessant om zonnepanelen te kopen, omdat deze in aanschaf steeds goedkoper worden.
Terugverdientijd van 7 jaar
De afbouw van de salderingsregeling is zo afgestemd dat mensen die al zonnepanelen hebben, of deze kabinetsperiode nog gaan kopen, een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar kunnen verwachten op de investering.
Eén randvoorwaarde
Overigens stelt de overheid één belangrijke randvoorwaarde voor teruggave van een deel van de energiebelasting: de aanwezigheid van een meter met een dubbele teller. Dergelijke meters kunnen namelijk de elektriciteitslevering en teruglevering apart meten. Dat kan een slimme meter zijn, maar ook een ‘gewone’ meter met een dubbele teller. Vanaf 2023 is zo’n meter verplicht voor mensen met zonnepanelen.
Reactie Holland Solar
Branchevereniging Holland Solar is blij met het besluit. “Met deze keuze biedt de overheid de zonne-energiesector en de consument de gewenste zekerheid”, zegt bestuurslid Peter Desmet. De geleidelijke afbouw borgt de investering van consumenten. “Naarmate de jaren vorderen richting 2030 stimuleert de afbouw de consument om minder elektriciteit te leveren aan het elektriciteitsnet en zo veel mogelijk elektriciteit direct zelf te verbruiken. Het zelf consumeren van de geproduceerde zonnestroom is voor consumenten dan altijd de meest voordelige optie. Daarmee bespaar je immers de volledige aankoopprijs van elektriciteit: de daadwerkelijke aankoopprijs inclusief alle belastingen die er door de overheid op worden geheven.”
De vraag is nog hoe de afbouwregeling van het salderen gaat werken voor gestapelde bouw, zoals (portiek)flats en coöperaties.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.