#Bouwpraktijk #Gezondheid

Blog: Resultaten uit het verleden zijn wél garantie voor de toekomst

Laten we eerlijk zijn, we hebben niet eerder in een dergelijke gezondheidscrisis verkeerd. En welke voorspellingen kun je daar nu op los laten? 

De omstandigheden op een rij: alles moet anders, duurzamer, circulair, CO2-neutraal. En dat in een 1,5-meter samenleving. Het klimaatakkoord en de energietransitie vragen om andere infrastructuren, kilometers riool moeten worden vervangen en bruggen zijn massaal aan renovatie of vervanging toe, een miljoen woningen zijn extra nodig in 2030, grondwater zakt en de zeespiegel stijgt. 

Daar komen nóg een paar issues bij. Want nog steeds horen we dagelijks in het nieuws dat stikstof en PFAS voor vertraging kunnen zorgen. En dat er in sommige gevallen geen bouwvergunningen worden afgegeven. Dus hebben we aan de ene kant te maken met grote ambities en aan de andere kant met grote belemmeringen. Daar sta je als aannemer tussenin.

Maar hee, in het verleden hebben we polders drooggelegd, dijken gebouwd, de Deltawerken gerealiseerd, kilometers wegdek aangelegd, waterkeringen, bruggen, landtunnels, windmolenparken en prachtige gebouwen laten verrijzen. En ook toen waren er obstakels en wet- en regelgeving die het niet vergemakkelijkten. Kennelijk zijn we heel goed in staat om de ruimte die we in Nederland hebben maximaal te benutten in een continue strijd met de (natuur)krachten.

Zou dan zo’n crisis, veroorzaakt door het Covid-19 virus, betekenen dat we minder kunnen en minder doen? Of laten we zien dat we in het verleden al hebben bewezen dat de bouw flexibel is en de toekomst van ons allemaal verder vormgeeft? Wat mij betreft het tweede; met Bewuste Bouwers zijn die resultaten uit het verleden dus garantie voor een hoopvolle toekomst!

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!