Een zwaar aangetaste houtconstructie, wat gemetselde geveldelen en een rieten dak vol lekkages. Veel meer was er niet over van de boerderij die aannemer Holleman & Zonen Santpoort uit Velserbroek heeft omgetoverd tot een nieuw restaurant met de naam Den Burgh, dat door zijn karakteristieke oude stijl zijn aantrekkingskracht moet uitoefenen op onder meer de zakenlui die volop aanwezig zijn in Hoofddorp door de nabijheid van Schiphol.
De boerderij is aangekocht door Stadsherstel Amsterdam en daarmee het behouden waard bevonden. Dat omdat hij een tijdsbeeld neerzet: het is een van de weinig overgebleven boerderijen uit de periode vlak na de drooglegging van de Haarlemmermeer, medio 19e eeuw.
Houtconstructie
Kenmerkend voor de kapconstructie zijn de zogenoemde philibertspanten: gebogen spanten met een grote overspanning zonder korbelen en spantbenen. “Een slimme constructie, gemaakt van schenkels die halfhouts op elkaar zijn verbonden”, zegt projectleider Joachim van Assema van de aannemer die is gespecialiseerd in dit soort werk (lid van de Vereniging Timmerwerk Restauratie en de Vakgroep Restauratie). Sommige spanten zijn in het geheel vervangen, andere deels. De sporen van de kap zijn voor het overgrote deel (80 procent) nieuw. “Je hebt bij dit soort houtrotherstel misschien snel de neiging om te denken het allemaal maar te vervangen, maar we hebben vanuit historisch belang alles dat goed is laten zitten.”
Het hele artikel is te lezen in Aannemer 5, die aanstaande vrijdag verschijnt. Vraag hier een gratis proefnummer aan. (Zolang de voorraad strekt.)
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.