Reken op wachttijd bij laten opstellen stikstofberekening

Screenshot uit AERIUS-calculator van Natura 2000 gebied rondom circuit Zandvoort. (bron PH Bouwadvies)

Wanneer moet ik nou wel of geen stikstofberekening laten maken bij de vergunningaanvraag van een bouwproject en hoe lang duurt dat? Dit soort vragen zullen veel aannemers tegenwoordig stellen. Nadat de vrijstelling van de stikstofdepositie voor de bouw is afgeschaft, heeft het aantal opdrachten voor de zogeheten AERIUS berekening een vlucht genomen bij PH Bouwadvies. Dat levert -helaas- wachttijden op van enkele weken.

“Veel gemeenten willen geen risico lopen en stellen een stikstofberekening verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning”, zegt teamleider en senior bouwadviseur Paul Bier van PH Bouwadvies.

Complexe materie

Het Brabantse bedrijf maakt onder andere diverse milieu-, brandveiligheid- en bouwfysische berekeningen in het kader van het Bouwbesluit en overige wet- en regelgeving. Momenteel schiet het aantal opdrachten voor stikstofberekeningen als paddenstoelen uit de grond. “Vlak nadat de Raad van State de vrijstelling van de stikstofdepositie voor de bouw van tafel veegde, kregen we een enorme piek te verwerken en de behoefte is op dit moment nog erg groot. Een stikstofberekening maken volgens de verplichte AERIUS calculator is complex; dat doe je als aannemer niet zomaar even zelf. Daarvoor moet je een flink aantal zaken uitzoeken”, zegt Bier.

Aerius-stikstofberekening
De stikstofuitstoot van een bouwkraan moet eerst berekend worden.

Wachttijd voor stikstofberekening

Momenteel is er bij PH Bouwadvies een wachttijd van drie tot vier weken voordat een stikstofberekening voor een bouwproject kan worden gemaakt. Al hangt dat volgens Bier ook sterk af van de grootte en complexiteit van het project. “Tegenwoordig wordt bijna voor elk vergunningplichtig bouwproject een stikstofberekening verlangd. Vooral gemeenten waar onvoldoende kennis en expertise van de stikstofproblematiek aanwezig is, nemen wat dat betreft geen enkel risico. Ik raad aanvragers van een omgevingsvergunning dan ook altijd om bij de gemeente te informeren of een stikstofberekening nodig is.”

Het is niet verplicht om een stikstofberekening door een expert te laten uitvoeren, maar Bier adviseert het aannemers wel. “Ga maar eens uitzoeken hoeveel stikstof een kraan bij zoveel draaibewegingen uitstoot of hoeveel belaste en onbelaste uren dat materieel wordt ingezet… Dat is geen dagelijkse kost voor een aannemer.”

Stikstofuitstoot bepalen

Nadat PH Bouwadvies de opdracht is gegund, overhandigt deze de klant een formulier met aanleverspecificaties om de stikstofberekening te kunnen maken. Daarbij gaat het onder meer om hoe vaak en hoe lang bijvoorbeeld een bouwkraan wordt ingezet en hoeveel verkeers-en transportbewegingen er van en naar de bouwplaats worden gemaakt. “Op basis van die gegevens kunnen we de stikstofuitstoot van het materieel en vrachtwagenverkeer bepalen en via de AERIUS calculator simuleren op de bouwplaats. Zodoende kunnen we bepalen hoeveel stikstof er gaat neerslaan in Natura 2000 gebieden.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!