#Bouwpraktijk

Praktijktoets MPG officieel van start: bouwsector zet in op verduurzaming

De deelnemende organisaties aan de Praktijktoets MPG.

De Praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG) is officieel gestart. Dit initiatief van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) in samenwerking met het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) brengt de bouwsector samen om te onderzoeken hoe scherpere MPG-eisen de praktijk beïnvloeden. Het doel is om praktische en opschaalbare oplossingen te vinden voor een duurzamere bouwsector.

Wat is de MPG?

De MPG meet de milieubelasting van materialen in nieuwbouwwoningen en kantoren groter dan 100 m². Een lagere MPG-score betekent duurzamer materiaalgebruik. Overigens heeft minister Keijzer aangegeven dat de MPG voorlopig niet strenger wordt. Zij vreest dat een aangescherpte MPG de bouwproductie kan vertragen.

Sectorbrede samenwerking voor duurzame woningbouw

BNA wil met de Praktijktoets MPG de impact van de hogere milieuprestatie-eisen toetsen aan de hand van concrete woningbouwprojecten. Dit  moet leiden tot kansrijke, betaalbare en opschaalbare scenario’s die zowel de woningbouwproductie als verduurzaming versnellen. Alle schakels in de keten – van opdrachtgevers tot aannemers – doen mee.

Het Ministerie van VRO financiert het project, met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De bevindingen worden begin 2025 gedeeld.

Deelnemende organisaties zijn onder meer: TNO, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Aedes en Cirkelstad. Acht teams uit de ontwerp-, bouw- en technieksector voeren het onderzoek uit.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!