Patrick Schreven start zijn bouwbedrijf in 2013, alleen, achter een bureau, met een missie: biobased en circulair bouwen mainstream maken. Negen jaar later is zowel ECO+BOUW als de aandacht voor de manier van bouwen die hij bepleit flink gegroeid. “Maar we zijn er nog niet. Nog meer met natuurlijke materialen bouwen, daarin merk je nog wel terughoudendheid.”
Mooiste aan het vak
Als bouwer: dat je iets realiseert waar mensen heel lang hele mooie dingen gaan beleven. Het feit dat men jou dat toevertrouwt, vind ik een hele grote eer. Dat maakt dat we daar met heel veel passie en enthousiasme mee aan de slag gaan.
Als je kijkt naar de impact die we nu hebben door op een andere manier te bouwen, vind ik het mooi om te zien dat we anderen daarmee inspireren. In het begin bemerkte ik koudwatervrees bij veel partijen. Houtbouw, ecologisch bouwen, circulair bouwen – dat was spannend, moeilijk, lastig. We hebben de kans gekregen om bijzondere projecten te doen en te laten zien dat die koudwatervrees niet nodig is. Dat het gewoon kan.
Mainstream
De missie is: zorgen dat wat wij doen mainstream wordt. Mainstream is het nog niet, maar je merkt momenteel wel een enorme boost in de aandacht hiervoor. Alhoewel: we opereren ook wel een beetje in een bubbel. Als ik er even uitstap, merk ik dat heel veel partijen er nog traditioneel inzitten. Kortom: we zijn er nog niet. Houtbouw raakt steeds meer geaccepteerd, dat is een eerste stap. Nog meer met natuurlijke materialen bouwen, daarin merk je nog wel terughoudendheid. Kent men niet. Al is ook dat in beweging.
Waar lig je wakker van?
De problematiek wereldwijd is veel groter dan we denken en de snelheid waarmee we proberen het klimaatprobleem op te lossen blijft achter. De sense of urgency is bij lange na niet overal aanwezig. Verder: als ondernemer weet je dat het soms tegenzit. Daar kun je weleens wakker van liggen. Of van een houtprijs die ineens sky high gaat. Ben je net bezig een andere manier van bouwen te promoten, komen ineens die extra kosten tevoorschijn en ben je door een oorlog terug bij af. Daar maak ik me dan wel zorgen over.
Meest trots op…
Afgelopen vrijdag (3 juni, red.) hadden we de opening van ons nieuwe pand. Als ik kijk naar wat er nu staat, wat we met z’n allen hebben opgebouwd, ben ik daar supertrots op. Elk project dat we de afgelopen negen jaar hebben mogen realiseren, heeft een bijzonder verhaal. Ik ben daarbij niet meer trots op de grote projecten en minder op de kleine. Wel op het feit dat we nooit een concessie hebben hoeven doen aan onze filosofie om het zo duurzaam, biobased en circulair mogelijk te doen.
Beste investering
Op verschillende momenten in mijn carrière heb ik een cursus gedaan of een opleiding gevolgd. De investering in die opleidingen – qua tijd en energie en geld – zijn voor mijn gevoel de beste investeringen geweest. De aannemersopleiding, de HTS – praktijkervaring is belangrijk, maar wat me daar is geleerd en bijgebracht komt heel erg van pas.
Vrije tijd en privé
Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en woon in Nijmegen. Vrije tijd? Ik ben een sportman in hart en nieren en mag graag hardlopen, wandelen, mountainbiken en wintersporten. En de natuur, buiten zijn – heerlijk.
Functie: directeur
Leeftijd: 49
Bedrijf: ECO+BOUW in Nijmegen. Er werken 17 mensen op kantoor, er is een flexibele schil van ongeveer 20 mensen en er zijn vacatures voor onder meer de nieuwe productiehal.
Patrick Schreven begint in 2013 met ECO+BOUW. Hij is dan al een tijdje werkzaam in de traditionele aannemerij. Hij start zijn bedrijf alleen, met één bureau. Deze maand opende een nieuwe locatie van 3900 m2 , waarvan 3000 m2 fabriekshal en 900 m2 kantoor. Die fabriekshal is nodig voor de productie van modules en elementen. Dat zijn momenteel elementen voor de mHome – een eigen biobased woningmodule – maar dat kunnen ook gevel-, dak- en vloerelementen zijn.
“Op termijn willen we twee sporen doen, om ook voor de vrijstaande woningen die we bouwen onze eigen elementen te maken. Hele specialistische onderdelen zoals prefab kalkhennep of strobouw elementen kopen we extern in, maar alles wat houtskeletbouw is, zouden we zelf kunnen doen. We voorzien de elementen van verschillende soorten natuurlijke vezels als isolatiemateriaal. Cellulose, houtvezel, vlas, hennep, schapenwol, katoen – afhankelijk van wat de opdrachtgever wil. Onze voorkeur heeft isolatie inblazen. We hebben daar ervaring mee en het is nog meer circulair. Je kunt het er namelijk ook weer uit stofzuigen en je hebt geen afval, want je blaast alleen dat wat je nodig hebt. Het is een fijne manier om elementen van isolatie te voorzien.”
Momenteel zijn 52 mHome-woningen in productie van elk twee modules. Daar komen nog 33 en 24 woningen achteraan. “En we zijn met een aantal grotere partijen in gesprek voor vervolgopdrachten.” Patrick is ook mede-oprichter van het Kenniscentrum Circulaire Bouw in Nijmegen, dat kennis verzamelt en ontwikkelt op het gebied van circulair en biobased bouwen en deelt richting docenten, ambtenaren, woningcorporaties, studenten en andere bouwers.
Dit artikel is gepubliceerd in Aannemer 4 – 2022.
Lees ook deze interviews met ondernemers met hart voor bouwen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.