#Bouwpraktijk #Veiligheid

Overheid wil nul sterfgevallen door werk in 2040

(Foto: Shutterstock)

Het kabinet wil dat in 2040 niemand meer overlijdt door slechte arbeidsomstandigheden. Daarvoor is een fundamentele verbetering nodig waarop werkgevers, werkgevers en de overheid omgaan met arbeidsomstandigheden. Nu overlijden jaarlijks ongeveer 4.000 mensen door werk.

Omdat het aantal werkgerelateerde ongevallen en ziekten maar niet daalt, is een trendbreuk nodig, aldus demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel: nul doden in 2040.

Minister van Gennip: “Het gebeurt nog te vaak dat mensen in Nederland ziek worden of zelfs komen te overlijden door slechte arbeidsomstandigheden. Soms door een ongeval, soms pas jaren later omdat er bijvoorbeeld onbeschermd is gewerkt met gevaarlijke stoffen. Dit heeft grote gevolgen voor duizenden werknemers en hun familie. Ondanks alle inspanningen van werkgevers, werknemers en de overheid zien we deze aantallen niet dalen. Dat is voor mij onacceptabel. Daarom hebben we een ambitieus doel gesteld: zero death.”

Investeren in preventie  

Van Gennip signaleert een aantal knelpunten als het gaat om een gezonde en veilige werkvloer. Zo wordt er te weinig geïnvesteerd in preventie. Bovendien hebben lang niet alle werkgevers voldoende kennis over de Arbeidsomstandighedenwet.

In de Arbovisie 2040,  die Van Gennip stuurde naar de Tweede Kamer, komt het kabinet met een aantal oplossingen. Het kabinet wil onderzoeken hoe met boetes én beloningen werkgevers gestimuleerd kunnen worden in preventie te investeren. Ook bevordert het kabinet het opstellen van een goede Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), met maatregelen om risico’s te verkleinen. Op dit moment heeft slechts de helft van de werkgevers deze wettelijk verplichte inventarisatie gedaan, en van die helft mist 30% belangrijke risico’s.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!