#Bouwpraktijk #Gezondheid

‘Overheid, investeer nu anticyclisch in woningbouw’

“De overheid moet nu anticyclisch investeren in de woningbouw en infrastructuur. Dat is dé manier om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te beperken.” Dat stelt Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL). De brancheorganisatie is zeer verontrust over de situatie in de bouw en infra voor de komende periode.

Na veelvuldige pleidooien bij overheden om vooral opdrachten naar voren te halen en vergunningsprocedures te versoepelen in coronatijd, concludeert AFNL nu dat veel mkb-aannemers nog maar een paar maanden werk hebben. Opdrachten drogen op, acquisitie met name bij gemeenten verloopt moeizaam, voorbereidings- en administratieve processen van werken bij gemeenten lopen stroef en bouwgrond voor nieuwbouw raakt op. Als dit niet verandert, wordt de bouw de trieste grootgebruiker van crisispakket drie en vier, zo vreest de brancheorganisatie.

Anticyclisch investeren

Volgens AFNL is anticyclisch investeren de oplossing. “De behoefte aan woningen is groot en de investeringen blijven binnen Nederland. Daarnaast zorgt dit voor werkgelegenheid, zodat het Rijk minder geld kwijt is aan uitkeringen. En het levert belastinggeld op.”

Bouwgrond

De AFNL vraagt daarnaast de Rijksoverheid mee te investeren in het kopen, ontwikkelen en bouwrijp maken van grond om daadwerkelijk te kunnen bouwen. Want ook de bouwgrond raakt op. Het geringe aantal opdrachten dat nu op de markt komt, zet bovendien een enorme druk op de markt. “Het zorgt voor een prijzenslag die mkb-bedrijven niet meer terug kunnen verdienen.”

Dit alles is overigens niet alleen nadelig voor de enorme woningbouwopgave en het achterstallig onderhoud van onze infrastructuur, maar zet ook een rem op belangrijke andere maatschappelijke opgaven als klimaat, duurzaamheid en energie. De Aannemersfederatie doet daarom nogmaals een dringend beroep op Kabinet en Kamerleden om alles op alles te zetten.

Extra steunpakket

De minister van Binnenlandse Zaken heeft gemeenten, provincies en waterschappen inmiddels via een brief aan de Tweede Kamer een extra steunpakket toegezegd van 777 miljoen euro voor de compensatie van misgelopen inkomsten en extra kosten die zijn gemaakt in coronatijd. Hierdoor hebben lagere overheden weer geld beschikbaar om te investeren. Daarnaast gaat de Aannemersfederatie er van uit dat het ministerie lagere overheden ook steunt met het naar voren halen van bouw- en infraopdrachten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!