Netcongestie verkleinen door slim inzetten van schaarse capaciteit energienet

(Foto: Shutterstock)

Netcongestie is een groeiend probleem voor bedrijven die willen groeien of verduurzamen. Netbeheerders verkopen regelmatig ‘nee’ aan bedrijven die hun stroomaansluiting willen vergroten, een nieuw pand willen bouwen of verder willen elektrificeren. “Ondernemers kunnen de pijn van bestaande belemmeringen verzachten door te investeren in oplossingen die nu al kunnen worden ingezet”, aldus Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, Transport en Logistiek van ABN AMRO.

Tot een paar jaar geleden kwam het sporadisch voor dat een nieuwbouwproject niet van de grond kwam door een tekort aan netcapaciteit. Tegenwoordig is dit eerder regel dan uitzondering, met name buiten de Randstad. De zogenoemde netcongestiekaart, waarop netbeheerders aangeven in welke gebieden netcongestie optreedt, kleurt sinds een paar jaar steeds meer rood, een signaal dat het probleem groeit.

Oorzaken en oplossingen

ABN AMRO heeft de oorzaken en oplossingen voor de groeiende druk op het elektriciteitsnet in kaart gebracht. De problemen op het stroomnet zijn voor een groot deel het gevolg van de energietransitie. Zo is de verwachting dat de vraag naar elektriciteit tot 2050 ruim zal verdubbelen. Het stroomnet groeit volgens ABN AMRO door langdurige vergunningstrajecten en een tekort aan gekwalificeerd personeel niet snel genoeg mee met de elektrificatie van de energievraag.

De huidige wetgeving is volgens ABN AMRO niet geschikt voor een tijd waarin netcapaciteit schaars is en hernieuwbare energie een steeds grotere rol speelt. “In afwachting van de Energiewet past de Autoriteit Consument & Markt nu al in hoog tempo de wetgeving aan om de schaarse capaciteit van het elektriciteitsnet veel slimmer te benutten. Zo maakt zij het voor bedrijven mogelijk ‘tijdgebonden transportrechten’ te verwerven, zodat netcapaciteit kan worden benut als het stroomnet minder intensief wordt gebruikt”, vertelt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, Transport en Logistiek van ABN AMRO.

Hij adviseert ondernemers te investeren oplossingen die nu al kunnen worden ingezet, zoals de eigen opwek van zonne- of windenergie, de inzet van aggregaten of batterijen of energiemanagementsystemen. “Door samenwerking tussen bedrijven, netbeheerders en gespecialiseerde dienstverleners wordt het mogelijk over enkele jaren ten volle van nieuwe wetgeving en steeds betere en goedkopere technologie te profiteren.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!