De samensmelting van bouw- en installatietechniek gaat langzaam, maar kent al enkele opvallende nieuwigheden. Movair is een samenwerking tussen timmerfabrieken, kozijnenfabrikanten en ventilatie(toevoer)componenten. In woningen met drielaagbeglazing passen ventilatieroosters niet meer en dus moet je op zoek naar alternatieven.
Op de Bouwbeurs twee jaar geleden was het eerste pril begin te zien van Movair, het ademend kozijn. Het gaat om een idee van ISC, waar zich als snel de Timmer Selekt Groep, de holding van 12 kozijn- en timmerfabrieken in Nederland en Ramenfabriek Op ‘t Hoog bij aan sloten. Ze werden geconfronteerd met kozijnen en ramen met drielaagsglas, maar constateerden dat de bestaande ventilatieroosters niet geschikt zijn voor dit dikkere sterk-isolerende glas. Hoewel tripleglas in eerste instantie veel met gebalanceerde ventilatie werd gecombineerd, waarbij geen ventilatieroosters voor natuurlijk toevoer nodig zijn, wil niet iedereen deze techniek toepassen. Er moest dus een oplossing worden bedacht om toch ventilatiesysteem C – met natuurlijke toevoer- te kunnen gebruiken.
ISC ontwikkelde daarop een ventilerende onderregel. Het is eigenlijk een kunststofdorpel met over de volle breedte gaatjes, die kunnen worden afgedopt bij minder ventilatiebehoefte. De gaatjes in de onderregel zijn van buiten af onzichtbaar en via een luchtkanaal onder de vensterbank komt de ventilatielucht in de achterliggende ruimte terecht.
Maar er ontstond meteen de vervolgvraag: mag dit wel van het Bouwbesluit? Want daarin staat immers dat koude buitenlucht minstens op een hoogte van 1 meter 80 moet worden ingeblazen. ISC komt nu zelf met het antwoord. Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar niet stilgezeten, want op de recente Bouwbeurs in februari bleek er een compleet ventilatieconcept zijn ontwikkeld onder de naam Movair waarbij wordt samengewerkt met bekende namen als Climarad, Jaga en Spirair.
Verschillende technieken
Movair kan nu verschillende toevoertechnieken leveren, zegt directeur Erik Smits. De simpelste vorm, Movair+ Basic-, bestaat uit een ventilatierooster onder de vensterbank, zodat de lucht via de onderregel met gaatjes en toevoerkanaal onder de vensterbank regelbaar in de ruimte terecht komt. Smits: “Dit is een methode die we kunnen toepassen wanneer er geen bouwbesluitverordening geldt.”
Wie de buitenlucht rechtstreeks in de comfortzone van een verblijfsruimte laat binnenkomen (dus onder de 1 meter 80) moet met een gelijkwaardigheidsverklaring aantonen dat er geen tocht ontstaat. Dat lukt met Movair+ Convect, waarbij de verse buitenlucht via de vensterbank met een luchtgeleider – met filter – tot ver achter de radiator wordt verspreid. De koude lucht krijgt nu de kans om door de radiator te worden opgewarmd.
Ook als de radiator niet aanstaat voldoet het systeem toch aan de Bouwbesluit-eis. Smits: “In de comfortzone mag de luchtsnelheid niet hoger zijn dan 0,2 m/s. Wij gaan de lucht zo afbuigen en door het filter wordt de luchtsnelheid verlaagd en dan hebben we geen tochtklachten.”
Het filter is vanaf de bovenkant los te halen en te reinigen. De radiator kan ook worden vervangen door een convector Jaga Oxygen die via een ingebouwde ventilator buitenlucht bijmengt op basis van de CO2-concentratie in een ruimte.
Voor woningen met vloerverwarming is er de Movair+ Ecomfort beschikbaar, waarbij onder de vensterbank in een kleine unit voorverwarming kan plaatsvinden met een elektrisch element. Het is nog een prototype. “De warmtebron in het bakje gaat aan als de temperatuur onder de 11 graden zakt, want dan ervaren we het als tocht.”
Bovenstaande Movair-configuraties vallen onder ventilatieklasse C.
WTW-ventilatie
Wie het ademend kozijn met ventilatiesysteem D wil combineren kan ook uit de voeten met Movair. Daartoe is Climarad tot het consortium toegetreden. De Climarad is een decentraal WTW-systeem en via dezelfde onderregel met kunststof gaatjesdorpel vindt de luchttoevoer- en afvoer plaats. Onder de vensterbank worden nu twee luchtkanalen op de gaatjesdorpel aangesloten, op voldoende afstand. Doordat de gehele onderdorpel van gaatjes is voorzien, kunnen gemakkelijk twee ventilatiekanalen onzichtbaar worden weggewerkt. De niet-gebruikte openingen in de onderdorpel blijven afgedopt. Smits: “In het midden krijg je een afdichting. Dan hebben we twee kamers, voor de lucht er en de lucht er uit en kunnen we per ruimte ventileren met warmteterugwinning.”
Waar bij de ‘normale’ Climarad twee gaten in de buitenmuur zichtbaar zijn, is bij het Movair-principe niets zichtbaar. In plaats van de Cliamrad kan ook Jaga Briza Fresh, een convector met ingebouwde warmtewisselaar van Climarad, worden geplaatst.
Lucht duwen
Ten slotte kondigt Smits al een nieuwe ontwikkeling aan voor slaapkamers. Een toevoerunit met een kleine ventilator die extra lucht naar binnen duwt op momenten dat het nodig is. “De lucht in de slaapkamer is het meest slecht, daar moet de lucht in worden gedrukt en dit is het meest optimale om een goede binnenluchtkwaliteit te halen.”
In combinatie met mechanische afzuiging zorgt deze mechanische toevoer voor een goede doorstroming. Ook dit gebeurt weer met dezelfde onderdorpel met gaatjes. Smits noemt dat een levensloopbestendig kozijn, want ook later kan er een andere ventilatietechniek aan toe worden gevoegd. “Je kunt nu voor Movair Convect kiezen en over 2 jaar er een Climarad aan hangen of een Jaga.”
Overigens zitten leveranciers van ventilatieroosters niet stil en er zijn sinds kort toevoerroosters voor drielaagsbeglazing beschikbaar.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.