De vakbeurs Renovatie – op 14, 15 en 16 mei in de Brabanthallen in Den Bosch – wordt dit jaar vergezeld van een nieuwe loot aan de boom van organisator 54Events: ‘Monument’. Een beurs die specifiek focust op onderhoud, herbestemming, restauratie en verduurzaming van onroerend erfgoed.
Een nieuwe beurs, maar toch met een verleden, zo legt beursmanager Dedy Colette uit. “In 2017 kwam een einde aan de Nederlandse Restauratiebeurs. Zonde, want er is duidelijk behoefte aan een platform over dit onderwerp. Nu was de restauratiebeurs heel breed opgezet: er stonden fabrikanten van mortels, maar ook bedrijven die zich bezig hielden met het restaureren van schilderijen. Het was allesomvattend. In 2018 heb ik voor 54Events op de beurs Renovatie een congres over duurzame monumentenzorg georganiseerd. De beurs Monument komt daar direct uit voort. We hebben de bouwpoot eruit gelicht. De synergie met de beurs Renovatie is natuurlijk groot. Er zijn heel veel thema’s die zowel spelen in de renovatie- als de restauratiesector. Vandaar ook de overloopregeling.”
Als bezoeker kun je ook naar binnen bij Renovatie…
“… En omgekeerd. Precies.”
Wat is het belangrijkste thema bij monumenten?
“Een hot topic is de verduurzaming versus het behoud en gebruik van authentieke materialen. Dat botst. Treffend voorbeeld: een oud kozijn met een dunne ruit erin. Funest voor isolatie van de buitenschil. De uitdaging is te kijken hoe dat kozijn toch kan bijdragen aan verduurzaming. De balans vinden tussen de oorspronkelijk uitstraling – de monumentale waarde – en het zetten van stappen op het gebied van verduurzaming, dat is de uitdaging.”
“Daarnaast is – als ik kijk op het gebied van de uitvoering, waar aannemers direct mee te maken hebben – het behoud van vakmanschap een belangrijk thema. De uitstroom is groter dan de instroom. Gelukkig is er subsidie van de overheid, maar aannemers zijn zelf te weinig bezig met het opleiden van vakmensen – de goede daargelaten.”
Wie komen er naar de beurs?
“Professionals die op enige manier bezig zijn met het beheer en behoud van gebouwd erfgoed, en eigenaren van monumenten – de opdrachtgevers dus. Je vindt er bijvoorbeeld leveranciers van isolatiematerialen, leidekkers, restauratieschilders, bedrijven die actief zijn in ongediertebestrijding, steenhouwerijen, architecten en adviesbureaus. Daarnaast is er ook een uitgebreid inhoudelijk programma met een focus op duurzame monumentenzorg.”
Monument wordt ondersteund door Nederland Monumentenland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Monument is gratis voor bezoekers die zich online voorregistreren. Hetzelfde geldt voor de vakbeurs Renovatie.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.