Bouwen wordt steeds complexer. Met technische foefjes, marges in meerwerk of soms wat mindere kwaliteit kom je niet meer weg. (bijna) Energieneutraal vereist een compleet andere aanpak. Door de grote veranderingen aan de vraagkant, in beleid en techniek wordt de betaalbaarheid voor de aannemer in korte tijd ook een enorme uitdaging. De nieuwe AZEB routekaart is de stap voor stap methode waarmee je energieneutraal kunnen bouwen met meer waarde voor minder geld.
Een BENG is gebaat bij een efficiënt ontwerpproces, dat staat centraal in dit eerste artikel over AZEB in een serie van 3. AZEB betekent betaalbaar BENG bouwen: Affordable Zero Energy Buildings. Het is de driejarige Europese samenwerking waarin 8 partners uit 6 EU-landen alle beschikbare oplossingen verzamelden voor het betaalbaar maken van (bijna) energieneutrale bouw en renovatie. Die zijn vervolgens tot één praktische stap-voor-stap methode ingedikt. Het Nederlandse netwerk DNA in de Bouw leidt het project dat nu aan het afronden is.
Duurzaam en energieneutraal betaalbaar maken
Met die uitdaging ging AZEB aan de slag en het antwoord is: dat lukt met een geoptimaliseerd ontwerp- en bouwproces. In 17 stappen werkte AZEB dat uit in de routekaart, inclusief praktische hulpmiddelen om de stappen in praktijk toe te passen. Bouwen volgens deze methode levert voor alle betrokken partijen winst, in tijd, geld, arbeid en materiaal. En: vooral hoogwaardige gebouwen met ambities die gerealiseerd worden en tevreden klanten opleveren.
Efficiënt ontwerp- en uitvoeringsproces
De AZEB-routekaart bundelt bestaande oplossingen voor techniek en organisatie in een integrale methode met focus op kwaliteitsborging, inkoop en geïntegreerde projectaanpak. In 17 stappen brengt de AZEB-methode structuur in alle projectfases en dat leidt tot een betaalbaar energieneutraal gebouw met voorspelbare prestaties en kwaliteit. Die structuur borgt ook een transparant afspraken- en beslisproces waar alle aannemers, opdrachtgevers, projectmanagers en andere bij ontwerp en uitvoering betrokken partijen baat bij hebben. Het leidt namelijk tot een zeer efficiënt ontwerp- en uitvoeringsproces.
Gezamenlijk overleg in vroeg stadium
Er bestaat geen universele standaardoplossing voor energieneutraal bouwen. Aan het begin van een project neemt de initiatiefnemer honderden besluiten. In een traditionele aanpak komt men er vaak op terug, met een grillig ontwerpproces tot gevolg. Maar vooral komen ambities onder druk als uiteindelijk definitieve prijzen op tafel liggen.
Gezamenlijk overleg in een vroeg stadium met het volledige ontwerp- en bouwteam en de initiatiefnemer is de basis voor een afgewogen beslisproces. Wie de AZEB-route volgt neemt besluiten door alle aspecten en de effecten op het resultaat al vroeg in beeld te brengen.
Als de uitvoerende partijen aan de ontwerptafel zitten kunnen aspecten waarin ze uitblinken deel uit maken van dit plan. Ervaring en kennis vullen elkaar aan en versterken elkaar, waardoor beslissingen volgen uit een gezamenlijk creatief proces, waaraan ieder zich committeert. Met de AZEB routekaart is de kwaliteit van een BENG dan geen toeval meer.
Optimum tussen kosten en prestaties
Zo gedetailleerd mogelijke kostenramingen in een vroege ontwerpfase brengen de haalbaarheid in beeld, daardoor kun je tijdig sturen op het ontwerp als dat nodig is. Ook de effecten op het gebruik van het gebouw maken deel uit van het beslisproces. Door de totale gebruikskosten in relatie te brengen tot de kwaliteit en de stichtingskosten kom je tot een optimum. En lijkt dat lastig haalbaar, dan kom je in overleg met elkaar juist tot creatieve oplossingen.
Kennismaken met AZEB
Vanaf februari/maart zijn de AZEB methode en de bijbehorende hulpmiddelen beschikbaar via een e-learning platform, veel materiaal is kosteloos. Wie wil kennismaken met de AZEB methode kan zich aanmelden voor een gratis middagcongres op 24 maart in de RAI.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.