Op 12 mei organiseerde Eisma Bouwmedia in samenwerking met Itho Daalderop en Trans-id het webinar: ‘Help! Ik heb gemiddeld Label B. Wat nu?’ De deelnemers aan het webinar waren vooral geïnteresseerd in oplossingen met een hybride warmtepomp, zo bleek uit een poll onder de deelnemers. De gasloze all-electric oplossing is voor veel partijen (nog) geen dagelijkse kost.
Dat komt overeen met wat Itho Daalderop in de markt ziet gebeuren. Spreker Niek de Jong liet in het webinar een grafiek zien met marktverwachtingen. Ook daarin speelt de hybride oplossing voorlopig een hoofdrol. Niettemin komt er een omslagpunt want uiteindelijk moet elke woning gasloos worden. “Dan gaan we naar all-electric oplossingen. Of dat dan in 2030 of iets eerder of iets later zal zijn, zal de toekomst uitwijzen.”
Itho Daalderop ziet die hybride oplossing dan ook vooral als een tussenstap. Voor goed geïsoleerde woningen met een exploitatieperiode van meer dan 20 jaar is de directe stap naar all-electric toch een heel logische keuze. En ook technisch en financieel haalbaar met het concept Warmtepompnet dat Itho Daalderop in het webinar presenteerde, zo rekende De Jong voor.
Hergebruik radiatoren, geen nieuwe schil
Voor zowel de hybride als de all-electric route presenteerde de Climate for Life groep – waar Itho Daalderop en Trans-id onder vallen – bijzondere oplossingen. Meest opvallende is dat in beide concepten het uitgangspunt is dat de bestaande radiatoren in gebruik blijven. Dat scheelt niet alleen veel kosten maar ook overlast voor bewoners. Tevens is het in beide oplossingen niet nodig om een compleet nieuwe schil aan te brengen. De nieuwe warmtepomp-oplossing van Itho Daalderop – met de naam Vincent – is zowel geschikt voor bestaande bouw als nieuwbouw. Voor bestaande woningen geldt dat de maximale warmtevraag 12 kW bedraagt. Het grote voordeel van deze warmtepomp is dat deze uit alleen een binnendeel bestaat. Voor de all-electric oplossing met warmtepomp Vincent mag de warmtevraag maximaal 4,5 kW zijn. Dit vinden we vooral terug in de nieuwbouw.
Bodemenergie door middel van Warmtepompnet
Bijzonder is ook dat Itho Daalderop een oplossing aanbiedt de gebruik maakt van bodemenergie. Bodemenergie biedt namelijk een aantal belangrijke voordelen t.o.v. lucht/water warmtepompen. Omdat bodemenergie door het boren van de bron duurder is, heeft Itho Daalderop een oplossing bedacht waarbij de bron gedeeld wordt met meerdere woningen. Deze oplossing heet warmtepompnet. Hierbij worden maximaal vijf woningen aangesloten op de gezamenlijke bron. Het delen van de bron scheelt enorm in de kosten en is binnen bestaande wijken veel gemakkelijker aan te brengen in bijvoorbeeld een groenstrook. Een ander voordeel van bodemenergie is dat het rendement van de warmtepomp veel hoger is. Ook op een koude winterdag met een hoge warmtevraag haalt de warmtepomp water van 10°C uit de bron. Door de warmtepomp iets groter te nemen, hoeven geen dure schilverbeteringen doorgevoerd te worden. Ook kunnen de bestaande radiatoren worden gebruikt, waardoor deze oplossing heel circulair is.
Het webinar ‘Help, ik heb gemiddeld Label B. Wat nu? is na inschrijving gratis terug te zien.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.