#Bouwpraktijk

Living lab voor bouwkundige innovaties

v.l.n.r.: Roelof Staal, René Garlich, Piet Zijlstra, Rolf Koops en Henk D. Folkersma slaan de handen ineen voor het living lab voor de infra.

Op het terrein van BuildinG, op het Zernikecomplex in Groningen, komt een living lab voor bouwkundige en infrastructurele innovaties. Met een duidelijke focus op klimaatadaptie en het daadwerkelijk ontwikkelen van nieuwe technieken en concepten.

Het living lab voor de infra is een samenwerking van adviesbureau Ohpen Ingenieurs, civieltechnisch adviseur PolyCiviel, stichting BuildinG en aannemer Koninklijke Oosterhof Holman. “Nederland wordt duurzaam, klimaatbestendig en circulair. De bouw speelt hierin een sleutelrol. Maar dit kan alleen als we onszelf opnieuw uitvinden”, aldus René Garlich van Ohpen Ingenieurs over het waarom. De proeftuin biedt ruimte om te onderzoeken, testen en valideren. Hierbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met de onderwijsinstellingen van Zernike. Diverse afstudeerders van de Hanzehogeschool (Built Environment) zijn al aangehaakt.

Innovatie

BuildinG was al het kenniscentrum voor toekomstbestendig en aardbevingsbestendig bouwen. En nu dus ook voor bouwkundige en infrastructurele innovaties. De initiatiefnemers nemen niet alleen actief deel aan de ontwikkeling van de proeftuin, maar zijn ook mede-investeerders. “Voor een duurzaam gebouwde omgeving is fundamentele innovatie nodig. Met deze samenwerking gaan we daar nu concreet mee aan de slag”, aldus Rolf Koops van BuildinG.

Om de proeftuin en nieuwe bouwconcepten toegankelijk te maken, is infrastructuur nodig. Van de nood wordt een deugd gemaakt door een zestal baanbrekende innovaties op het gebied van asfalt- en betonverharding, waterbeheersing en slimme nutsvoorzieningen toe te passen.

Deelnemers

De eerste zogeheten early adopters hebben zich inmiddels gemeld om deel te nemen aan de proeftuin. Er is echter nog voldoende ruimte voor nieuwe initiatieven. Potentiële deelnemers kunnen zich melden bij BuildinG, PolyCiviel of Ohpen Ingenieurs.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!