Lenen bij eigen BV ingeperkt

Het kabinet is bezig met de uitwerking van een regeling die dga’s ontmoedigt om meer dan 500.000 euro te lenen bij hun eigen BV. Het meerdere wordt vanaf 2022 aangemerkt als inkomen uit aanmerkelijk belang. De ins en outs.

Door te lenen bij de eigen BV in plaats van zichzelf winst te laten uitkeren, kunnen directeur-grootaandeelhouders (dga’s) belastingheffing in box 2 uitstellen. De verbondenheid tussen de dga en zijn BV houdt de gemoederen al lange tijd bezig. Met het concept van het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ – dat op 4 maart 2019 voor internetconsultatie is vrijgegeven – zet de Staatssecretaris van Financiën zijn voornemen om dga’s met een schuldverhouding van meer dan 500.000 euro aan te pakken door.

Vormgeving

De maatregel houdt in dat als een dga samen met zijn partner meer dan 500.000 euro heeft geleend bij zijn eigen BV, het overtollige vanaf 1 januari 2022 wordt belast als (fictief) inkomen uit aanmerkelijk belang. Te veel lenen leidt dan tot heffing in box 2, tegen een tarief van 26,9%. Uitgezonderd van de regeling zijn nieuwe en bestaande financieringen ten behoeve van de eigen woning. Onder de uitzondering vallen niet de leningen voor een tweede woning of andere beleggingen. Ook mag er geen saldering plaatsvinden met eventuele vorderingen die je hebt jouw vennootschap. Leningen bij meerdere vennootschappen waarin een aanmerkelijk belang wordt gehouden, worden bij elkaar opgeteld. Wanneer met jou verbonden personen (bijvoorbeeld kinderen) bovenmatig lenen bij jouw BV zonder daar zelf een aanmerkelijk belang in te hebben, kan dit bij jou worden belast.

Overgangsrecht

Het bedrag aan schulden dat buiten aanmerking blijft (500.000 euro), wordt verhoogd met de in een eerder jaar als inkomen belaste bedragen. Er is beperkt overgangsrecht voorgesteld. Voor op 31 december 2021 bestaande financieringen ten behoeve van de eigen woning geldt niet de eis dat de BV een recht van hypotheek moet hebben. Als in 2022 (het eerste jaar) als gevolg van de maatregel fictief inkomen in aanmerking wordt genomen, wordt een tegemoetkoming (‘vervreemdingskorting’) verleend als de aandelen later worden vervreemd. Dit kan niet leiden tot een verlies uit aanmerkelijk belang en de korting kan slechts eenmaal worden benut. Voor fictief inkomen in latere jaren ontbreekt vooralsnog een regeling die dubbele heffing voorkomt.

Oplossing

De maatregel gaat op 1 januari 2022 in. Als ‘peildatum’ wordt gekeken naar de schuldenpositie aan het einde van het kalenderjaar. Je hebt als dga dus tot eind 2022 de mogelijkheid om de excessieve schuldverhouding terug te brengen, voordat je over deze leningen belasting bent verschuldigd. Dit kan op twee manieren. Ten eerste door een dividenduitkering te doen, waarmee de schuld aan de eigen BV wordt verlaagd. Dit leidt wel tot heffing van belasting in box 2. Gelet op de verhoging van het box 2-tarief naar 26,25% in 2020 en 26,9% in 2021 kan het gunstig zijn om de schuld in 2019 al af te bouwen tegen een tarief van 25%. De tweede optie: schuld aflossen uit privémiddelen. Minder vanzelfsprekend als het geleende geld al is besteed.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!