Partnercontent
#Bouwpraktijk

Laatste Bouw Idee Café op 21 december!

In het Bouw Idee Café | Nu Bouwen aan Morgen bespreekt Arjan Walinga de praktische aspecten van de gelijknamige toekomstverkenning met mensen uit het vak. Worden bouwvakkers straks programmeurs of monteurs? Wat kunnen we met en tegen water? Waar gaan we wonen? Wie komt met het echte alternatief voor aardgas? En vooral: wat kun en moet je hiermee als (mkb) bouwonderneming?

De eerstvolgende editie vindt plaats op 21 december, van 16:00 tot 17:00. De uitzendingen zijn gratis live te volgen of terug te kijken op www.debouwmaakthetslim.nl/bouw-idee-cafe.

De wereld is continu aan het veranderen. Dat vereist ook continu verandering vanuit ons. Niet blijven hangen in vandaag, maar plannen maken voor morgen. Vooruit denken, innoveren, enthousiasmeren, dat is ons doel. In de afleveringen van 9 en 23 november 2021, zijn de onderwerpen ‘hoe ziet de toekomst van werk eruit?’ en ‘hoe houden we het droog?’ de revue gepasseerd. Op 7 december stond ‘de ruimtelijke spreiding van functies’ centraal. De tafelgasten worden geselecteerd op hun affiniteit met het onderwerp en hun potentiële inbreng.

Welke uitkomsten zijn er uit de laatste aflevering gekomen die van toepassing zijn op jou als ondernemer?

Ontwerpen, besturen en ontwikkelen

De tafelgasten specialiseren zich ieder op hun eigen gebied. Ernest van der Meijde focust zich op het vinden van geschikte plekken om woningen voor jongeren tussen de leeftijd van 18 en 28 te creëren. Studio’s met gedeelde faciliteiten die functioneren als sociale ruimte. Vooral in de spoorzones ziet hij nog veel kansen.

Sanne van Manen ziet grote mogelijkheden in het aanpassen van een deel van de Jaarbeurs in Utrecht tot woningen. Vooral de ruimtes die nu worden gebruikt voor de logistiek, kunnen beter worden ingezet. Door innovaties op logistiek gebied, kan er minder ruimte voor worden gebruikt. De gigantische ruimte aan parkeerplekken en doorgangswegen voor vrachtwagens kunnen op die manier een ander doel dienen.

Avine Fokkens-Kelder zet zich in voor de aanleg van de Lelylijn, de verbinding tussen de Randstad en het Noorden – en op termijn Duitsland. In bijvoorbeeld Friesland is nog veel ruimte voor woningen, alleen de reis er naartoe is nog een obstakel voor mensen die in of richting de Randstad werken. Door een treinverbinding wordt de drempel verlaagd en de economische kansen voor Friezen vergroot.

‘Elk dak wel een vlak om op te bouwen’

Steden moeten leefbaar blijven, daar zijn we het allemaal over eens. Maar de woningnood is een echt probleem. Binnen nu en 9 jaar moeten er zo’n miljoen woningen bij, is het bekende adagium. En wat Sanne van Manen betreft, kunnen er daarvan een flink aantal het dak op.  In de ‘Rooftop Catalogue’ staan honderden vierkante kilometers aan platte daken die onbenut zijn. Dat biedt mogelijkheden tot het aanleggen van meer groen, buurtfaciliteiten, toeristenattracties of extra woningbouw. ‘Voordat we overal maar gaan bouwen, moeten we eerst bekijken wat de oplossingen zijn rondom de gebouwen die we nu al hebben’, stelt ze. ‘Om deze crisis op te lossen heb je verschillende oplossingen nodig. Alleen door uit diverse invalshoeken te kijken naar het probleem, vinden we de oplossing om woningen te creëren waar we over 40 jaar nog steeds plezier van hebben.’

Het Noorden is het centrum

‘De Lelylijn verbindt niet alleen twee landsdelen, maar biedt ook de mogelijkheid om landen te verbinden’, vertelt Avine Fokkens–Kelder. De Lelylijn moet de reistijd naar het Noorden gaan verkorten, maar kan ook worden doorgetrokken naar Hamburg of Bremen. ‘Er wordt nu gekeken naar het oplossen van de woningnood in de steden in de Randstad, maar Friesland heeft ook 11 prachtige steden te bieden. Daar kunnen nog veel woningen worden gebouwd, waarmee we een deel van het woningvraagstuk kunnen oplossen. Maar om de Lelylijn uit te voeren is er echt een landelijke visie nodig. Bij voorkeur een Minister van Wonen die hier een besluit over kan nemen.’

Zowel in de stad als in de provincie is dus ruimte te vinden voor wie het wil zien. Maar om die te benutten op een manier waar we over 40 jaar nog tevreden mee zijn, is naast vereenvoudiging ook visie nodig.

Hoogste tijd voor actie!

Benieuwd naar wat er in de volgende aflevering besproken zal gaan worden? Je kunt je alvast aanmelden via deze link voor de aflevering van 21 december.

Naast het Bouw Idee Café is er op de website van debouwmaakthetslim.nl ruimte voor innovaties van iedereen met een goed idee voor de bouw en infra. Innovatie is namelijk niks nieuws voor de bouw. Al zolang mensen bouwen, vinden ze dingen uit en verbeteren ze processen en materialen. Ook nu, in deze tijd van corona, PFAS en stikstof, zoekt de bouw naar slimmere, snellere, veiligere en meer duurzame processen, materialen en methoden. Daarom vind je op dit inspiratieplatform een bouwinnovatieshop, waarin bouw- en infraondernemingen en vernieuwende toepassingen, processen en materialen bij elkaar komen.
Voor de bouwinnovatieshop zijn we altijd op zoek naar nieuwe, innovatieve producten, diensten of processen, ook sociale innovaties, die kunnen worden toegepast in de bouw- en infrabranche. Naar onderscheidende ideeën, die toegevoegde waarde bieden. Doe ook mee! Zet je idee gratis in de etalage van onze bouwinnovatieshop. Meedoen is simpel en kost niets. Vul het formulier in, de innovatiescouts beoordelen je inzending en nemen contact met je op om je vermelding verder vorm te geven.

Dit artikel is partnercontent van Bouwend Nederland.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!