Het was soms wel even puzzelen, in de duizenden foto’s en honderden teksten van de 469 inzendingen. De jury van de Vakwerk Awards is bijna klaar met de megaklus om dat aantal terug te brengen tot 12 genomineerden.
Bescheidenheid blijft de vakman kenmerken, maar toch straalt de trots van sommige foto’s af. En terecht: onooglijke, donkere en lage zolders worden omgetoverd tot frisse moderne slaap-badkamers, oude boerenschuren ondergaan een transformatie tot een hyperduurzame landelijke villa, met biobased bouwmateriaal.
Onzichtbaar
Op de meest creatieve manieren worden Nederlandse woningen en andere panden onderhanden genomen door een groot leger aan vakmensen. Vaak blijft hun werk onzichtbaar voor de buitenwereld. Want meestal is het binnen, verborgen achter historische gevels of moderne facades. En natuurlijk wordt de privé-patio afgeschermd tegen pottenkijkers en passanten. Maar nu even niet: de jury mag tot in detail meekijken naar de situatie vooraf, de uitdagingen en de oplossingen die door de inzenders bedacht én uitgevoerd werden.
Details
Hoe ingenieus en mooi dat ook moge zijn, de kunst is vervolgens om al die stappen en situaties goed te fotograferen en het proces in de begeleidende tekst goed uit te leggen. Daar hapert het nog wel eens. “Dit is de mooiste foto van dit project, want hier zie je wat er gebeurt. En dat is nogal wat: van een recht dak wordt een T-dak gemaakt. Hier zie je een kilkeper, daar nog één. Mooi. Maar hoe de nieuwe gevel er nou uiteindelijk uitziet, is lastig te beoordelen met die ene foto”, bespreekt de jury een van de inzendingen.
“Mooi met die kraalrandjes er aan. Zeer gedetailleerd en verder qua techniek ook op hoog niveau. Deze mag van mij op de lijst van genomineerden”, constateert even later jurylid Paul Hulsman, die in de regio Dalfsen sinds 2013 een goed lopend klussenbedrijf runt. Hij is van alle markten thuis, met timmerwerk als specialisme. Deze vakman begon 25 jaar geleden als Nederlands kampioen timmeren en heeft ook als bouwdocent heel wat jongeren opgeleid.
Indrukwekkend niveau
“Ik heb er twee waarvan ik denk ‘oké’, maar over die derde twijfel ik nog. Welke heb jij?” Lijstjes worden vergeleken, de foto’s en de omschrijvingen worden er nog eens bij gepakt. Het overleg is in volle gang. Jurylid Rob Klifman is algemeen directeur van Bouwmaat en is onder de indruk van het niveau. “Het maatwerk, de detaillering en het vakmanschap is geweldig. Heel mooi om te zien, we hadden gehoopt op een aantal inzendingen tussen de 400 en 500, maar dit is wel heel veel. En dan te bedenken dat er geen grote aannemers met nieuwbouwprojecten mogen meedoen, maar alleen de aan- en verbouwklussen van de kleine vakman, ofwel de doelgroep van Bouwmaat.”
Naast Paul Hulsman en Rob Klifman bestaat de jury van de Vakwerk Awards uit nog vier deskundigen: Rhon vande Velde – de overall winnaar vorig jaar en duurzaamheidsexpert Lars Boelen, daarnaast Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw en Viola Huurnink, hoofdredacteur van de Eisma-vakbladen Aannemer en ZZP’er in de Bouw.
“Soms lees je over heel mooie oplossingen, maar dat wordt dan niet gestaafd met foto’s”, concludeert Klifman. “Of je ziet foto’s met interessante elementen, maar daarover wordt in de tekst weinig tot niets verteld. Soms valt een project daarom af.” Hulsman besluit: “Bij andere inzendingen zijn er meer elementen die we bijzonder vinden. Dan willen we juist daar eens op bezoek, als jury.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.