Inkoop

De bouwvak zit er weer op en we gaan nu volop aan de slag. Op diverse plaatsen in Nederland is duidelijk te merken dat de bouw goed in de lift zit. Althans de omzet neemt toe.

Maar levert dit ook een beter rendement op voor de bouw? Ik heb, zeker voor de korte termijn, zo mijn twijfels. Uit diverse gesprekken met directies van bouwbedrijven komt het signaal naar voren dat de inkoop een behoorlijk probleem is geworden. De prijzen staan onder druk en de levertijden nemen toe.

De inkoop bij een bouwbedrijf is gemiddeld gezien tussen de 60% en 70% van de omzet. En als er nauwelijks inkoopresultaat kan worden gemaakt, is het erg lastig om uiteindelijk een totaalresultaat te boeken. Dit geldt voornamelijk voor de grotere bedrijven in de bouwnijverheid. Betreffende de eigen werkzaamheden op de bouwplaats is het vaker zo dat het meer uren kost dan in de begroting staat. Mijn pet gaat dus af wanneer de begrote kosten gelijk blijven aan de werkelijke kosten.

Als we uit een crisis komen, staat het resultaat van een bouwbedrijf eigenlijk onder druk. Dit is volgens de kengetallen uit onze bouwconjunctuurindex de laatste 25 jaar al meerdere keren gebeurd. De extra inkoopwinst, die het bouwbedrijf heeft gemaakt bij aanvang van de crisis, brengen we nu terug naar ‘inkoop’.

We zullen op korte termijn ook weer een evenwicht moeten vinden in het aantal beschikbare en benodigde mensen in de bouw. Op diverse plaatsen is er al een behoorlijk probleem: we komen mensen tekort voor het realiseren van de omzet. Eén van de laatste ontwikkelingen is het volledig prefab maken en op de bouwplaats monteren van woningen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!