#Bouwpraktijk

Hybride warmtepompen in praktijk getest

Een praktijktest moet de prestaties inzichtelijk maken van hybride warmtepompen. De test wordt momenteel uitgevoerd op het Energy Transition Center (EnTranCe) door de Consumentenbond, Vereniging Eigen huis en vijf andere organisaties.

Het onderzoek moet voor consumenten begrijpelijke informatie opleveren over de prestaties van hybride warmtepompen, voor mensen die willen overstappen op deze nieuwe vorm van verwarmen. De resultaten worden komend najaar in de Consumentengids en het Eigen Huis Magazine gepubliceerd.

De systemen worden onder meer getest op energiegebruik, prestatie (een goede, snelle en stabiele temperatuurregeling) en geluidsproductie. De Hanzehogeschool Groningen en TNO voeren het onderzoek uit in een speciale ‘testwoning’ op het Energy Transition Centre in Groningen.

Hybride warmtepompen

Uit een enquête van de Consumentenbond onder 10.000 consumenten blijkt dat een derde van de respondenten overweegt een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een verrassend hoog percentage, aangezien het om een relatief onbekende en dure investering gaat. De hoge prijs is voor 36% van de ondervraagden dan ook reden om juist niet over te willen stappen op een warmtepompsysteem.

Een hybride verwarmingssysteem (ketel plus warmtepomp) kost tussen de 4000 en 7000 euro, inclusief installatiekosten en subsidie. Consumenten kunnen vervolgens wel tot 75% besparen op hun gasverbruik. Daar staat dan weer een toename van het stroomverbruik tegenover. De test moet uitwijzen hoeveel een consument per saldo bespaart.

De initiatiefnemers van het praktijkonderzoek zijn de Consumentenbond, Cogas, Enpuls, GasTerra, Gasunie, N-tra en Vereniging Eigen Huis.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!