Als aannemer zal je geregeld betrokken zijn bij het realiseren van een uitbouw, of bijvoorbeeld renovatie van een zolderruimte. In beide gevallen kan het gebruik van nieuwe ruiten interessant zijn. Denk aan de toepassing van een lichtkoepel in het platte dak van de aanbouw op de begane grond, of bijvoorbeeld een dakraam voor de schuine daken van de te renoveren zolder.
Voldoende natuurlijk daglicht is essentieel voor bewoners van het pand. Het helpt hen zich langdurig te concentreren. In het Bouwbesluit 2012 staat nauwkeurig omschreven aan welke eisen een zolderruimte of bijvoorbeeld aanbouw moet voldoen, om dit als een slaapkamer te mogen zien bij de verkoop van het pand op termijn. Let bij het plaatsen van nieuw glaswerk in een aanbouw of bij een renovatie op de U-waarde hiervan. In dit artikel lees je meer over de betekenis van die U-waarde.
Verschillende ramen of bijvoorbeeld lichtkoepels vergelijken
Wanneer je online op zoek gaat naar een geschikt raam of bijvoorbeeld een lichtkoepel bij een partij als Lichtkoepeltje.nl, heb je de keuze uit een breed scala aan modellen. Dit maakt het soms best lastig om als aannemer een model te vinden, welke aansluit op de wensen van bewoners én daarnaast bijdraagt aan een verbetering van de isolatiewaarde van de woning als geheel. De wens om zo duurzaam mogelijk te wonen is de laatste jaren steeds groter geworden. Gek is dat niet, daar duurzaamheid als thema belangrijker wordt in de Nederlandse samenleving. Een van de manieren om de duurzaamheid en isolerende werking van een ruit te bepalen is het beoordelen van de U-waarde hiervan.
Betekenis van de U-waarde van ruiten
De U-waarde wordt ook wel warmtecoëfficiënt genoemd, wat je meer vertelt over de hoeveelheid warmte die verloren gaat via de ruit. Men drukt de U-waarde van een ruit uit in de eenheid W/m2K. Over het algemeen geldt dat des te lager deze waarde is, des te beter de isolerende werking van de ruit ook is. Dit betekent immers dat er relatief weinig warmte verloren gaat. In de EPB-regelgeving is vastgelegd dat de U-waarde van het glas dat binnen woningen gebruikt wordt maximaal 1.1 W/m2K mag zijn. Houd hier rekening mee, wanneer je een bepaald type ruit adviseert aan de opdrachtgever.
Uf-waarde voor ruiten in combinatie met hun profiel
Naast de U-waarde die specifiek gehanteerd wordt voor ruiten, kun je ook naar de Uf-waarde kijken. De Uf-waarde geeft het warmteverlies aan voor de combinatie van ruiten met hun profiel. Tegenwoordig wordt door veel aannemers aangeraden te kiezen voor kunststof profielen. Niet alleen is de Uf-waarde van kunststof profielen over het algemeen beter dan die van houten profielen; ook zijn deze modellen van kunststof veel onderhoudsvriendelijker.
Dit artikel is partnercontent van Lichtkoepeltje.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.