Hoe energiezuinig te bouwen?
Alle Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Woningen zullen op een andere, duurzame manier moeten worden verwarmd. Dat kan alleen als de woning energiezuinig is. Een zeer energiezuinig huis houdt in dat de woning uitermate goed geïsoleerd, comfortabel en gezond is. Steeds meer woningen worden zo gebouwd dat ze zelfs energieneutraal zijn.
Goede isolatie
Goede isolatie is de basis van energiezuinig wonen. Als een woning goed geïsoleerd is dan hoeven de bewoners minder hard te stoken. Dit zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Vormen van isolatiemaatregelen zijn het isoleren van de gevel (in de spouw), isolatie onder de vloer en isolatie van het dak. In een nieuwbouwwoning moet de isolatie aan hoge eisen voldoen. In het Bouwbesluit staat hoe hoog de isolatiewaarde minimaal moet zijn. Als een nieuwbouwwoning daar niet aan voldoet, mag een gemeente er geen omgevingsvergunning voor afgeven.
Mechanische ventilatie en balansventilatie
Bijna alle nieuwbouwwoningen hebben een mechanisch afzuigsysteem of een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Met deze ventilatiesystemen wordt de ‘gebruikte’, vochtige binnenlucht naar buiten afgevoerd. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat. Bij een mechanische ventilatie komt de verse buitenlucht via roosters of ramen de woning binnen. Bij balansventilatie wordt deze buitenlucht via een ventilatiekanaal het huis ingeblazen.
Duurzame verwarmingsinstallatie
Aangezien alle woningen in Nederland van het aardgas af moeten, wordt er bij nieuwbouwwoningen gelijk al gekozen voor een duurzame verwarmingsinstallatie. Welk verwarmingssysteem het meest geschikt is, hangt af van de behoeftes van de bewoners. Het is sowieso aan te raden om de volledige warmtebehoefte te voorzien via duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld omgevingswarmte, zonne-energie of bodemwarmte. Als mensen hun nieuwe woning helemaal van groene energie willen voorzien dan kunnen zij het beste een warmtepomp combineren met een energieboiler en zonnepanelen. Als de bewoners toch een voorkeur hebben voor de gascondensatieketel, dan kunnen zij een hybride warmtepomp aan de ketel installeren. Het is ook mogelijk om de woning aan te sluiten op een bestaand warmtenet. Dit noemen we ook wel stadsverwarming.
Zonnepanelen
Veel eigenaren van nieuwbouwwoningen laten zonnepanelen op hun dak installeren. Dat is logisch, want zonnepanelen zijn goed voor de portemonnee én het milieu. De energierekening wordt een stuk lager en particulieren hebben de investering vaak al binnen een aantal jaar terugverdiend. Door zelf stroom op te wekken is men ook nog eens minder afhankelijk van eventuele stroomprijsstijgingen. Voor nieuwbouweigenaren is het sinds vorig jaar mogelijk om een deel van de btw op de bouwkosten terug te vragen bij de Belastingdienst. Als particulieren op jaarbasis meer elektriciteit terugleveren dan zij afnemen van het net, ontvangen zij hier een terugleververgoeding voor. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Door energieprijzen vergelijken kunnen zij achterhalen welke leverancier de hoogste terugleververgoeding biedt.
Dit artikel is partnercontent van Pricewise.nl
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.