Partnercontent
#Bouwpraktijk

Het Bouw Idee Café is terug!

In het Bouw Idee Café | Nu Bouwen aan Morgen bespreekt Arjan Walinga de praktische aspecten van de gelijknamige toekomstverkenning met mensen uit het vak. Worden bouwvakkers straks programmeurs of monteurs? Wat kunnen we met en tegen water? Waar gaan we wonen? Wie komt met het echte alternatief voor aardgas? En vooral: wat kun en moet je hiermee als (mkb) bouwonderneming?

De eerstvolgende editie vindt plaats op 7 december, van 16:00 tot 17:00. De uitzendingen zijn gratis live te volgen op www.debouwmaakthetslim.nl/bouw-idee-cafe.

De wereld is continu aan het veranderen. Dat vereist ook continu verandering vanuit ons. Niet blijven hangen in vandaag, maar plannen maken voor morgen. Vooruit denken, innoveren, enthousiasmeren, dat is ons doel. In de afleveringen van 9 en 23 november 2021, zijn de onderwerpen ‘hoe ziet de toekomst van werk eruit?’ en ‘hoe houden we het droog?’ de revue gepasseerd. De tafelgasten worden geselecteerd op hun affiniteit met het onderwerp en hun potentiële inbreng.

Welke uitkomsten zijn er uit die afleveringen gekomen die van toepassing zijn op jou als ondernemer?

Tekst gaat verder onder de foto’s

 

Kansen door industrialisatie

We weten allemaal dat werken in de bouw zwaar is en niet geweldig populair. Jaar in jaar uit stijgt het aantal vacatures. Het aantrekken van mensen uit het buitenland houdt een keer op. We kunnen het ons dus niet meer veroorloven om groepen op de arbeidsmarkt over het hoofd te zien. Statushouders, zij-instromers… zij verdienen een kans. Industrialisatie en robotisering bieden die kansen. Werken in de bouw wordt daarmee fysiek minder belastend. Het nieuwe bouwen vraagt daarmee om méér slimme programmeurs, en méér montagepersoneel. Zijn vakmensen dan nog wel nodig? Jawel. In onderhoud en renovatie met name. Maar herhalingshandelingen als metselen en stuccen kunnen steeds meer door machines worden opgepakt.

Die industrialisatie verandert de markt compleet. Grote bedrijven verdienen nu óók aan projecten van 50 nieuwbouwwoningen. Maar waar sta jij als MKB-bedrijf dan? Voorlopig kun je nog aan de slag met renovatie. Maar uiteindelijk blijft er alleen een kleine markt met architectonische bouw en hele complexe projecten over. Om waardevol en winstgevend te blijven, Moet je dus wel mee in die industrialisatie. Of toch niet? Kijk de gemiste uitzending terug om te horen welke antwoorden de tafelgasten hier op hebben gegeven!

Laat water sturend zijn

De zeespiegel stijgt en tegelijkertijd zijn er watertekorten. Hoe houden we met elkaar het hoofd boven water? Kunnen we de strijd winnen en tegen welke prijs?

Water is een heel complex onderdeel van ons land. We hebben het over rivieren, zeespiegelstijging en regenstormen, maar elke stad en regio heeft zijn eigen issues. Er is geen oplossing die voor iedereen toepasbaar is. De bouw en infra moeten uiteraard keihard meedoen, maar ook de landbouw en het natuurbeheer hebben een rol te spelen. Een oplossing voor de landbouw zou zijn om horizontaal te ploegen en het organische materiaal zoals bladresten in het bovenste deel van de grond te verwerken. De structuur wordt dan veel beter, zodat er meer water opgeslagen kan worden in de grond.

Bijzonder in de aflevering ‘hoe houden we het droog?’, was de inbreng van Nina Aalbers. Als architect zoekt zij dagelijks naar solide oplossingen om te bouwen met water. Ze deed samen met haar team een onderzoek naar het onder water zetten van een zeer laaggelegen wijk in Rotterdam. Uiteraard kijkend naar een manier dat mensen daar wel kunnen blijven wonen. ‘Het ecosysteem is uit balans en daar kunnen we met de woningbouw op inspelen. Breng biodiversiteit terug in de gebouwen, maak ze drijvend zodat ze opgewassen zijn tegen de stijgende waterpeil en gebruik zo min mogelijk daadwerkelijke grond bij het bouwen, zodat het water de aarde in kan stromen. We moeten op zoveel mogelijk manieren bekijken hoe we het water niet in het riool laten stromen, maar juist vasthouden. Denk dan aan groene dakgoten of aan minder tegels op de grond. We moeten meer op zoek naar creatieve combinaties, daar is bewustwording heel belangrijk.’

Hoogste tijd voor actie!

Benieuwd naar wat er in de volgende aflevering besproken zal gaan worden? Je kunt je alvast aanmelden via deze link voor zowel de aflevering van 7 december, als 21 december.

Naast het Bouw Idee Café is er op de website van debouwmaakthetslim.nl ruimte voor innovaties van iedereen met een goed idee voor de bouw en infra. Innovatie is namelijk niks nieuws voor de bouw. Al zolang mensen bouwen, vinden ze dingen uit en verbeteren ze processen en materialen. Ook nu, in deze tijd van corona, PFAS en stikstof, zoekt de bouw naar slimmere, snellere, veiligere en meer duurzame processen, materialen en methoden. Daarom vind je op dit inspiratieplatform een bouwinnovatieshop, waarin bouw- en infraondernemingen en vernieuwende toepassingen, processen en materialen bij elkaar komen.
Voor de bouwinnovatieshop zijn we altijd op zoek naar nieuwe, innovatieve producten, diensten of processen, ook sociale innovaties, die kunnen worden toegepast in de bouw- en infrabranche. Naar onderscheidende ideeën, die toegevoegde waarde bieden. Doe ook mee! Zet je idee gratis in de etalage van onze bouwinnovatieshop. Meedoen is simpel en kost niets. Vul het formulier in, de innovatiescouts beoordelen je inzending en nemen contact met je op om je vermelding verder vorm te geven.

Dit artikel is partnercontent van Bouwend Nederland.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!