Heijmans heeft onlangs de Afvalmonitor gelanceerd. Hiermee rapporteert en monitort het bouwbedrijf tot op projectniveau afvalstromen, scheidingspercentage en CO₂-uitstoot. Data van onder meer afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi maken dit mogelijk.
De laatste jaren liep het scheidingspercentage van Heijmans langzaam omlaag. Waarom was niet duidelijk. Daarom is gezocht naar een manier om alle lagen in de organisatie beter inzicht en handvatten te geven op het gebied van het meten van afvalstromen, scheidingspercentage en de CO₂-uitstoot die daarbij hoort.
De Afvalmonitor
De Afvalmonitor geeft projectmanagers inzicht op operationeel, tactisch en strategisch niveau of ze op het doel zitten wat ze voor ogen hebben en kunnen ze direct bijsturen indien nodig. Ook geeft het managers houvast hoe het er bij hun businessunit of in het gehele bedrijf ervoor staat.
Specifiekere cijfers
“We rapporteerden totale scheiding en hergebruik van reststromen aan de hand van het percentage over heel het bedrijf”, vertelt Robert Koolen, directeur Duurzame Ontwikkeling bij Heijmans. “Maar de eisen van de data zijn strenger en we moeten specifiekere cijfers ophalen, tot op projectniveau. Daarom ontwikkelden we samen met onder andere Renewi en nog 24 andere leveranciers de Afvalmonitor.”
Aangescherpte eisen
Het nieuwe dashboard is nodig voor de aangescherpte eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en EU Taxonomie. Die richtlijnen verplichten beursgenoteerde bedrijven tot gedetailleerde rapportage over CO₂-emissies en materiaal- en energiestromen vanaf 2024. De data uit de CO₂- en recycling-rapportage van Renewi, die gebaseerd zijn op grondige en objectieve berekeningen door onderzoeksbureau TNO, zijn geïntegreerd in het dashboard. Ze bevatten werkelijke CO₂-uitstoot per afvalstroom en recyclingpercentage, specifiek voor Renewi’s processen.
Motivatie om afval beter te scheiden
“De Afvalmonitor van Heijmans is een mooi voorbeeld van hoe Renewi zijn klanten ondersteunt bij het voldoen aan de eisen van de CSRD”, zegt Sander Leenders, Commercieel Directeur Nederland van Renewi. “De cijfers geven direct inzicht in de milieu-impact van gescheiden afval ten opzichte van restafval. Het inzicht in de werkelijke CO2-uitstoot en het recyclingpercentage over de hele waardeketen is belangrijk, ook voor niet CSRD-verplichte bedrijven. Het dient als motivatie voor Renewi’s klanten om afval beter te scheiden, sorteren en recyclen, om zo ook hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te verwezenlijken.”
Afvalmonitor leidt tot CO₂-reductie
Heijmans streeft in 2030 naar 100% reductie van scope 1+2 uitstoot en 50% reductie t.o.v. 2019 van scope 3 CO₂-uitstoot. Scope 3 omvat alle indirecte activiteiten gerelateerd aan de totstandkoming en het gebruik van Heijmans’ producten. Denk aan transport naar de bouwplaats en het recyclen van afval. De CO₂-uitstoot van afval is circa 4% van de totale uitstoot van Heijmans.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.